c S

Prisegli poslanci turškega parlamenta

09.07.2018 05:47 Ankara, 07. julija (STA) - Dva tedna po predsedniških in parlamentarnih volitvah so danes prisegli poslanci novega sklica turškega parlamenta. Na predsedniških volitvah je zmagal dosedanji predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki z novim mandatom dobiva tudi precej večje pristojnosti.

V Turčiji bodo v skladu z ustavnimi spremembami, potrjenimi na lanskem referendumu, parlamentarni sistem spremenili v predsedniškega. Erdogan bo po novem tako predsednik države kot vlade, položaj premierja pa je odpravljen. Imenoval in odstavljal bo podpredsednike, ministre, sodnike in visoke državne uradnike. Pri tem parlament ne bo imel vloge.

64-letni voditelj, ki Turčijo kot premier ali predsednik vodi že od leta 2003, bo prisegel v ponedeljek, ko bo po pričakovanjih predstavil tudi svoj kabinet. Po novem naj bi imela vlada 16 namesto 26 ministrstev.

Erdoganova vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) na volitvah 24. junija ni osvojila večine v parlamentu, ki po novem namesto 550 šteje 600 članov, a bo imela s skrajno desno Stranko nacionalističnega gibanja (MHP), s katero je v koaliciji nastopila na volitvah, udobno večino 344 poslancev.

Največja opozicijska Republikanska ljudska stranka (CHP) ima 146 poslancev, prokurdska Ljudska demokratična stranka (HDP) 67, stranka Iyi (Dobra) pa 43.

Po napovedih bodo poslanci predsednika parlamenta izvolili v četrtek, nato pa gredo na parlamentarne počitnice, ki bodo trajale od 15. julija do 1. oktobra.