c S

V Eritreji prvi neposredni mirovni pogovori z Etiopijo v zadnjih dveh desetletjih

09.07.2018 06:36 Asmara, 08. julija (STA) - Prvič v skoraj dveh desetletjih sta se danes v eritrejski prestolnici Asmara sestala voditelja Etiopije in Eritreje na neposrednih mirovnih pogovorih. Državi sta doslej veljali za zagrizeni medsebojni sovražnici. Eritrejski predsednik Isaias Afwerki je prisrčno pozdravil etiopskega premierja Abiya Ahmeda, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vodja kabineta etiopskega premierja Fitsum Arega je ob tem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na Twitterju objavil, da naj bi državi okrepili mirovna prizadevanja za trajni mir. Tiskovni predstavnik etiopskega ministrstva za zunanje zadeve Meles Alem pa je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da je današnji obisk etiopskega premierja del prizadevanja za normalizacijo odnosov med državama.

Do zgodovinskega srečanja prihaja po napovedi etiopskega premirja minuli mesec, da priznava mejo med državama, ki jo je določila komisija strokovnjakov, njen kompromisni predlog pa so podprli tudi Združeni narodi.

Eritreja je bila vse do razglasitve samostojnosti leta 1993 del Etiopije. Pet let kasneje je med obema državama izbruhnila vojna, ki je zahtevala več deset tisoč smrtnih žrtev. Z dogovorom iz Alžira leta 2000 je bil sklenjen dogovor o koncu vojne, nato je čez dve leti sledila kompromisna razsodba strokovne komisije o meji, ki je Etiopija vse do letos ni sprejela. Državi sta tako vrsto let ostali v sovražnih odnosih, razmere na meji pa napete.