c S

Novi OZP danes o tožbi proti Hrvaški na Sodišču EU

09.07.2018 07:38 Ljubljana, 09. julija (STA) - Odbor za zunanjo politiko novega sklica slovenskega parlamenta se bo danes za zaprtimi vrati sestal na prvi nujni seji, na kateri bo razpravljal o tožbi proti Hrvaški na Sodišču EU zaradi njenega neizvajanja odločitve arbitražnega sodišča o meji med državama. Na sejo je vabljen tudi premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle.

Kot je v sklicu zapisal predsednik novega OZP Matjaž Nemec (SD), bo na dnevnem redu seje informacija o nadaljevanju aktivnosti v zvezi z uporabo pogodbe o delovanju EU zaradi hrvaškega zavračanja implementacije arbitražne razsodbe.

Odhajajoča vlada je 21. junija sprejela sklep, da bo pred vložitvijo na Sodišču EU z elementi tožbe seznanila tudi odbor za zunanjo politiko novega sklica parlamenta. O tem se je z vodji parlamentarnih strank pred tem dogovoril tudi premier Cerar, ki je sicer po novem član OZP.

Evropska komisija je sredi junija po izteku trimesečnega roka sporočila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški v povezavi z njenim neizvajanjem arbitražne razsodbe o meji. Premier je takrat napovedal, da bo Slovenija vložila tožbo sama, predvidoma do 10. julija, kar pomeni do torka.

Cerarjeva vlada je že ob začetku postopka po 259. členu pogodbe o delovanju EU marca letos dobila podporo v državnem zboru, da lahko v imenu Slovenije nadaljuje s postopkom vložitve tožbe, če komisija primera ne bo prevzela sama in če Slovenija še ne bo imela vlade s polnimi pooblastili.

Nemec je sicer v torek dejal, da bo odbor za zunanjo politiko s svojim rednim delom začel v petek, ko bo na skupni seji z odborom za zadeve EU obravnaval nekaj bolj formalnih točk.