c S

Ljubljanski mestni svetniki danes o prostorskih aktih

09.07.2018 07:37 Ljubljana, 09. julija (STA) - Ljubljanski mestni svetniki se bodo danes posvetili spremembam občinskih prostorskih aktov. Na dnevnem redu bodo med drugim gramoznica v Gameljnah, parkirišče za Bežigradom in stanovanjska soseska ob Regentovi cesti.

Potem ko so mestni svetniki marca podprli osnutek sprememb odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za stanovanjsko sosesko ob Regentovi, bodo danes potrjevali še predlog odloka. Ta družbi Modra vila omogoča gradnjo 68 stanovanj, in ne 50, kot jih je bilo predvidenih prej.

Marca so nekateri svetniki opozorili, da bi šlo v tem primeru lahko za nepotizem, saj je Modra vila v lasti soproga v. d. direktorice mestne uprave Urške Otoničar. Župan Zoran Janković je vsakršne očitke že tedaj ostro zavrnil in jih označil za žaljive.

Svetniki bodo odločali tudi o pobudi investitorjev Exoterm holding in Lanel, da na območju nekdanjih Uličnih učilnic za Bežigradom, kjer sicer načrtujeta gradnjo stanovanjskega objekta, uredita začasno parkirišče. Če bodo mestni svetniki potrdili predlog bosta investitorja uredila parkirišče za 76 vozil, še prej pa bosta morala pridobiti gradbeno in uporabno dovoljenje.

Vodja svetniškega kluba SDS Mirko Brnič Jager predlaga umik točke z dnevnega reda, saj je po njegovem mnenju začasno parkirišče nepotrebno in v nasprotju z usmeritvami politik trajnostne mobilnosti po katerih se bremena mestne mobilnosti prenašajo na javni promet, kolesarja in pešca.

Na dnevnem redu bo še sanacija gramoznice v Gameljnah, ki jo bodo po predlogu občine povrnili v prvotno stanje skupaj z ureditvijo kmetijskega zemljišča. V času izvedbe deponiranja materiala in sanacijskih del je predviden tudi monitoring stanja kmetijskih zemljišč ob gramoznici in ob poti, po kateri bo potekal dovoz materiala.