c S

V Bruslju danes vrh EU-Ukrajina

09.07.2018 07:37 Bruselj, 09. julija (STA) - V Bruslju bo danes potekal vrh EU in Ukrajine. Ukrajinsko stran bo zastopal predsednik Petro Porošenko, evropsko pa predsednika Evropske komisije in Evropskega sveta Jean-Claude Juncker in Donald Tusk. Med drugim bodo govorili o izvajanju pridružitvenega sporazuma.

Med temami pogovorov na vrhu, ki bo že 20. po vrsti, bodo še uresničevanje dogovora iz Minska, ruska priključitev polotoka Krim ter regionalna vprašanja, so sporočili v Bruslju.

Septembra lani je začel veljati pridružitveni sporazum med Ukrajino in EU, ki je namenjen spodbujanju tesnejših političnih stikov, močnejših gospodarskih vezi in spoštovanju skupnih vrednot. Že pred tem pa je unija odpravila tudi vizume za Ukrajince.

Po podatkih Bruslja se je blagovna menjava med stranema od uveljavitve sporazuma povečala za skoraj četrtino.

Pridružitveni sporazum je pomemben simbol za Ukrajince, saj je zavrnitev njegovega podpisa leta 2013 sprožila proteste, ki so spodnesli tedanjega predsednika Viktorja Janukoviča in privedli do odmika države od Rusije k EU. Sledila sta ruska priključitev Krima in vojna na vzhodu Ukrajine.