c S

Nekdanji pakistanski premier zaradi korupcije obsojen na deset let zapora

06.07.2018 14:38 Islamabad, 06. julija (STA) - Sodišče v Islamabadu je danes nekdanjega pakistanskega premierja Navaza Šarifa obsodilo na deset let zapora zaradi korupcije. Njegova hči Marjam bo morala v zaporu preživeti sedem let, njegov zet pa eno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Šarif, ki še vedno velja za enega najvplivnejših politikov v državi, mora plačati tudi okoli devet milijonov evrov kazni, sodišče pa je ukazalo še zaplembo spornih nepremičnin, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanjega premierja ni bilo na sodišče, saj je pri svoji bolni ženi v Londonu, kjer se zdravi za rakom. Pri njej je tudi hči Marjam.

V osrčju škandala o korupciji je bila legitimnost sredstev, ki jih je Šarifova družina uporabila za nakup več luksuznih nepremičnim v Londonu preko podjetij v davčnih oazah. Preiskavo so uvedli po aferi panamski dokumenti, ki so med drugim vrgli sum na tri od štirih Šarifovih otrok - hčer Marjam ter sinova Hasana in Huseina. Premier v spornih dokumentih sicer ni omenjen.

Vrhovno sodišče je Šarifu aprila že prepovedalo delovanje v politiki do konca življenja. 68-letni trikratni premier je bil lani odstavljen s položaja zaradi obtožb o korupciji.

Zaradi obsodbe so se pojavila ugibanja, ali se bo Šarif vrnil v Pakistan. Analitiki ocenjujejo, da je v težkem položaju pred prihajajočimi splošnimi volitvami 25. julija. Če se namreč ne bo vrnil, lahko to pomeni konec za njegovo stranko Pakistanska muslimanska liga-Navaz (PML-N).