c S

Stranke v pogovorih o koaliciji uspešno premagujemo ovire

06.07.2018 13:10 Ljubljana, 06. julija (STA) - Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je predsedniku republike Borutu Pahorju povedal, da kot kandidata za mandatarja podpirajo predsednika LMŠ Marjana Šarca. Programska usklajevanja namreč v zadnjih dneh intenzivno potekajo in po Hanovih besedah vse stranke "uspešno korak za korakom premagujemo ovire".

Han verjame, da bi lahko v naslednjem tednu prišli do podpisa ali parafiranja koalicijske pogodbe, če so vsi iskreno pristopili k pogajanjem. Za Socialne demokrate je zagotovil, da se pogajajo zelo iskreno, zavedajo pa se težav. Verjame, da iskreno misli in se iskreno pogajata tudi predsednik NSi Matej Tonin in njegova ekipa.

Pri tem je izpostavil, da se zavedajo, da SD in NSi na nekatere zadeve gledajo diametralno nasprotno, včasih tudi po ideološki plati. Zavedajo pa se, da je treba reševati probleme, ki so v javnem zdravstvu, na področju varnosti, gospodarstva ...

"Tiste stvari, o kateri se nikdar ne bomo strinjali, niso odločilne za življenje naših ljudi ta hip," je dejal in dodal, da se znajo stvarem, o katerih se nikoli ne bodo strinjali, izogniti.

Han je bil kritičen do Levice. Poudaril je, da lahko le z vstopom v koalicijo izvedeš del svojega programa in da so, kot ve, vse stranke za to imele možnost. "Z Levico se sicer ne bom ukvarjal, ampak če bi povedal v njihovem jeziku: Če bi se partizani na tak način odločali, kako reševati državo, potem mi ne bi bili osvobojeni. Treba je prevzeti odgovornost in ne razmišljati, da bo dobro tebi, ampak razmišljati, kako boš lahko pomagal ljudem s svojim programom," je dejal.

Han je komentiral tudi izjavo vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića, da Šarca ne zanima načelna podpora, ampak želi, da ga podpre koalicija strank, ki bodo pozneje tudi v vladi. "Podpišem se pod to izjavo, sam bi ravnal enako," je dejal.

Predsednik Pahor želi na današnjem drugem krogu posvetovanj o izboru kandidata za mandatarja od vodij poslanskih skupin SD, SMC, NSi in Levice izvedeti, ali kateri od potencialnih mandatarskih kandidatov v DZ uživa zadostno podporo za izvolitev.

Prvi krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin je predsednik republike sicer opravil v ponedeljek in torek, a od njih ni dobil jasnega stališča, kdo od potencialnih kandidatov za mandatarja bi lahko na glasovanju v DZ dobil zadostno podporo. Ne predsednik SDS Janez Janša ne predsednik LMŠ Šarec namreč nimata zagotovljenih potrebnih 46 poslanskih glasov za izvolitev za predsednika vlade.