c S

MZZ pozdravlja ponovno ratifikacijo sporazuma o imenu v makedonskem parlamentu

06.07.2018 09:55 Ljubljana, 06. julija (STA) - Slovensko zunanje ministrstvo je danes pozdravilo ponovno ratifikacijo sporazuma z Grčijo o imenu Makedonije v sobranju. Kot poudarjajo na MZZ, ta korak potrjuje odločno voljo makedonskih poslancev za trajno rešitev vprašanja imena, ki je desetletja bremenilo donose med sosednjima državama in oviralo makedonski evroatlantski napredek.

S ponovno ratifikacijo sporazuma o imenu se udejanja odgovornost in zaveza makedonskih institucij, da bodo izvedle korake, potrebne za implementacijo sporazuma, so na MZZ zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem poudarjajo pomen spoštovanja sprejetih zavez in k temu pozivajo vse pristojne makedonske deležnike.

Zunanje ministrstvo je ponovilo oceno, da gre pri doseženem sporazumu za zgodovinski korak, ki naj predstavlja vzor ne le regiji, temveč tudi Evropski uniji. Ob tem ocenjujejo, da je makedonska vlada, v skladu z aprilsko oceno in priporočilom Evropske komisije, izpolnila pogoje za začetek pogajanj za članstvo v povezavi.

Ministrstvo zagotavlja, da bo nadaljevalo jasno podporo in prizadevanja za makedonski začetek pogajanj za članstvo v EU, skladno z junijskimi sklepi Sveta EU za zunanje zadeve. Prav tako pričakujejo skorajšnje vabilo Makedoniji za članstvo v zvezi Nato. "Trdno verjamemo, da gre pri vključevanju v obe povezavi za enega najpomembnejših procesov, ki lahko dolgoročno stabilizira regijo," so še poudarili v sporočilu za javnost.

Makedonski parlament je v četrtek z 69 glasovi za in enim vzdržanim ponovno ratificiral sporazum z Grčijo o imenu Makedonije, ki naj bi razrešil 27 let star spor med državama in odprl pot Skopju v EU in Nato. Poslanci opozicijske VMRO-DPMNE so glasovanje znova bojkotirali.

Sporazum je 120-članski parlament prvič ratificiral 20. junija, a ga predsednik države Gjorge Ivanov ni želel podpisati, zato je moralo sobranje o njem glasovati še enkrat. Ivanov ima zdaj ponovno možnost, da podpiše dokument, a bo lahko sporazum objavljen v uradnem listu tudi brez njegovega podpisa. O spremembi imena države bodo odločali tudi državljani na referendumu.