c S

Evropski poslanci potrdili nov sistem za preverjanje potnikov

06.07.2018 07:41 Pariz, 05. julija (STA) - Evropski poslanci so danes potrdili nov evropski sistem za potovalne informacije in odobritve (Etias), v skladu s katerim bodo morali potniki iz tretjih držav, ki sicer za vstop v EU ne potrebujejo vizuma, opraviti predhodno varnostno preverjanje. Sistem naj bi začel delovati leta 2021, veljal pa bo za več kot 60 držav.

Kot so sporočili iz Evropskega parlamenta, bodo morali ljudje, ki so izvzeti iz vizumske obveznosti za vstop v EU, pred predvidenim potovanjem v elektronski obrazec vnesti svoje osebne in druge podatke ter tudi vstopno državo članico unije.

Prosilec bo moral navesti tudi podatke o morebitnih obsodbah za huda kazniva dejanja, kot so terorizem, spolno izkoriščanje otrok, umor in posilstvo, o bivanju na konfliktnih ali zdravstveno ogroženih območjih ter o kakršnih koli ukrepih o izgonu iz držav EU v zadnjih desetih letih.

Vse prošnje se bodo samodejno preverjale v ustreznih bazah podatkov o izgubljenih ali ukradenih potnih listih ter bazah izdanih zapornih nalogov. Velika večina prosilcev bo dobila odobritev takoj. Dovoljenje bo veljalo tri leta, stalo pa bo sedem evrov. Za mladoletne potnike in starejše od 70 let bo brezplačno.

Če pa bo prosilec že zabeležen v katerikoli od baz podatkov ali bo katerikoli od odgovorov pozitiven, bodo prošnjo dodatno obravnavali nacionalni varnostni organi in izdali individualno oceno tveganja. Če bo posameznik predstavljal tveganje za javni red, javno varnost ali javno zdravje, mu bo vstop lahko zavrnjen.

Uredbo o sistemu mora potrditi še Svet EU, izvajati pa se bo predvidoma začela leta 2021, so še navedli v parlamentu.