c S

Koalicijski vrh v Berlinu sklenil sporazum glede migrantskega vprašanja

06.07.2018 07:39 Berlin, 05. julija (STA) - Vodje strank nemške vladajoče koalicije so na sestanku v Berlinu dosegli sporazum o boju proti ilegalnim migracijam. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, dogovor ne predvideva vzpostavitve t. i. tranzitnih centrov za migrante.

Načrtovani namestitveni centri za migrante na meji z Avstrijo so bili jabolko spora med krščanskimi demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel, njeno sestrsko stranko Krščansko socialno unijo (CSU) notranjega ministra Horsta Seehoferja in SPD. Spor je ogrozil obstoj koalicije, ki vlada šele dobrih 100 dni.

Na današnjem vrhu koalicije so po poročanju dpa sklenili, da bo Nemčija prosilce za azil, ki so že zaprosili za azil v drugi državi EU, v 48 urah vrnila v državo prijave, večinoma preko namestitvenih centrov blizu letališča v Münchnu.

Andrea Nahles iz SPD je dogovor podprla in dodala, da bo ta deloval, če bodo z zadevnimi državami sklenjeni dvostranski sporazumi o vračanju. Kot piše dpa, bo pomembno skleniti sporazume predvsem z Italijo in Grčijo, od koder prihaja največ tistih, ki so že zaprosili za mednarodno zaščito. Dpa sicer poroča, da na Bavarskem beležijo okoli 150 takšnih primerov na mesec.

Poleg boja proti nezakonitemu priseljevanju naj bi koalicija sprejela tudi ukrepe za želene migracije. Do jeseni naj bi tako oblikovali predlog zakona o priseljevanju, ki bi omogočal zaposlovanje kvalificiranih delavcev v tistih poklicih, kjer domače delovne sile primanjkuje.

Nemčija se o reševanju migrantskega vprašanja dogovarja tudi z drugimi državami. Seehofer je bil danes na Dunaju pri avstrijskem kanclerju Sebastianu Kurzu, ki je po pogovorih dejal, da želita Avstrija in Nemčija v sodelovanju z Italijo zapreti sredozemsko migracijsko pot.

Seehofer je na Dunaju napovedal, da bodo na današnjem koalicijskem sestanku v Berlinu verjetno dosegli končno odločitev o vprašanju vračanja prosilcev za azil.

Nemčija se bo po njegovih besedah osredotočila na to, da se prebežnike, ki so že bili registrirani v Grčiji in Italiji, ki so tam že zaprosili za azil ter se pojavijo na meji z Nemčijo, najprej napoti v tranzitne centre ter nato vrne v Italijo in Grčijo.