c S

Svet Evrope kritičen do zavračanja ladij z migranti

05.07.2018 15:17 Pariz, 05. julija (STA) - Evropske države z zavračanjem ladij za reševanje migrantov "ogrožajo življenja številnih ljudi", je danes opozorila komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović. Zavzela se je za transparentno in odgovorno sodelovanje s tretjimi državami pri soočanju z migracijami.

"Zadnje tragedije, ki so zahtevale več sto življenj, nas morajo opomniti na nujnost ukrepanja," so na SE povzeli besede komisarke.

Pri reševanju imajo ključno vlogo nevladne organizacije, katerih delo pa so v zadnjem času nekatere članice SE ovirale, kar ogroža življenja ljudi. "Na voljo bi jim morala biti pristanišča in drugi objekti za reševalne operacije in pomoč migrantom," je poudarila.

Italijanska in malteška vlada sta v zadnjih tednih ladjam nevladnih organizacij z rešenimi migranti prepovedali vstop v svoja pristanišča. Odgovornost sta prelagali druga na drugo, zaradi česar je več sto ljudi več dni preživelo na ladjah na morju. V tem času pa so pri prečkanju Sredozemskega morja tudi številni umrli.

Evropski voditelji ob tem organizacijam očitajo, da ne spoštujejo pravil in da z reševanjem pomagajo tihotapcem ljudi. Organizacije medtem poudarjajo, da rešujejo življenja.

"Države imajo pravico do nadzora nad svojimi mejami, vendar pa tega ne morejo početi na škodo človekovih pravic," je povedala komisarka. "Ob sklepih zadnjega zasedanja Evropskega sveta, kot tudi odločitvah na nacionalni ravni, se postavljajo številne skrbi, ki jih morajo države nasloviti," je poudarila.

Povedala je, da mora biti sodelovanje s tretjimi državami pri reševanju migracijskega vprašanja kar se da transparentno in odgovorno. Pri tem je izpostavila delovanje t. i. platform za izkrcanje migrantov zunaj EU, o katerih so se na vrhu unije pretekli teden dogovorili voditelji držav. Nadzor bo po njenih besedah potreben tudi po vzpostavitvi tovrstnega sodelovanja, pri čemer imajo pomembno vlogo poslanci v Evropskem in nacionalnih parlamentih.

Glede izkrcavanja, tudi zunaj EU, je Mijatovićeva poudarila, da je pomembno spoštovanje človekovih pravic, vključno s tem, da se ljudem omogoči vložitev prošnje za mednarodno zaščito. Prav tako so pomembni pogoji za bivanje, kot so dostop do vode, hrane in sanitarij.