c S

Sprejet kontingentni načrt v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito

05.07.2018 14:30 Ljubljana, 05. julija (STA) - Vlada je sprejela kontingentni načrt države za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito ter izvajanja postopkov mednarodne zaščite. Trenutne razmere v regiji in predvidevanja o trendih pri migracijah zahtevajo učinkovito pripravo na morebitno povečanje števila prošenj za mednarodno zaščito, meni.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost po današnji seji vlade, je glede na trenutne razmere v regiji in predvidevanja treba zagotoviti ustrezne in zadostne zmogljivosti za oskrbo in nastanitev morebitnega povečanega števila prosilcev za mednarodno zaščito skladno z nacionalno zakonodajo in mednarodnimi zavezami, obenem pa zagotoviti pogoje za učinkovito izvajanje postopkov za mednarodno zaščito.

Načrt je pripravljen za načrtovanje aktivnosti v primeru nenadnega ali postopnega povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito. Po navedbah vlade celostno pokriva aktivnosti, ki jih Slovenija v okviru pristojnosti različnih institucij izvaja na področju mednarodne zaščite. V načrtu so dogovorjeni scenariji in cilji, opredeljeni vsi potrebni ukrepi in organi ter vzpostavljeni sistemi možnega odzivanja na novonastalo izredno situacijo.

Ob morebitnem povečanju števila prosilcev za mednarodno zaščito se skladno s kontingentnim načrtom predvideva povečanje stroškov za dodatne kadre, materialna in druga sredstva. Ukrepi in udeležba posameznih organov pa so opredeljeni glede na različen obseg povečanja števila prosilcev.

Aktivacija načrta je ločena na dva dela - na oskrbo in nastanitev prosilcev za mednarodno zaščito in na izvajanje postopkov mednarodne zaščite. Predvideno je, da oskrba in nastanitev prosilcev za mednarodno zaščito poteka v dveh fazah - od 420 do 750 prosilcev in nad 750 prosilcev. Izvajanje postopkov mednarodne zaščite pa je predvideno v treh fazah glede na število prošenj na mesec v treh zaporednih mesecih - od 100 do 150 prošenj, od 150 do 250 prošenj in od 250 do 400 prošenj na mesec v treh zaporednih mesecih.

V sporočilu za javnost so ob tem pojasnili, da gre za nadgradnjo načrta, sprejetega leta 2015, saj je bil lani ustanovljen urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov, nosilec izvedbe postopkov za mednarodno zaščito pa ostaja ministrstvo za notranje zadeve. Prav tako je bilo treba koncept načrta prilagoditi aktualnim razmeram in potrebam na področju mednarodne zaščite.

Nosilec kontingentnega načrta je urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov, sonosilec pa ministrstvo za notranje zadeve. Oba sodelujeta z drugimi organi, ki so v načrtu določeni kot nosilci posameznih nalog, in zagotavljata njihovo redno obveščanje. Ministrstva in drugi organi, ki imajo naloge po načrtu, izvedejo ustrezne priprave na izvajanje nalog iz svoje pristojnosti, za katere so predvideni po načrtu, so še navedli na vladi.