c S

TI Slovenia pričakuje, da bo DZ sledil priporočilom Greca

05.07.2018 12:51 Ljubljana, 05. julija (STA) - Zadnje poročilo skupine držav proti korupciji pri Svetu Evrope Greco kaže na že znane vrzeli, meni Transparency International (TI) Slovenia. Čeprav je s tem poročilom četrti krog ocenjevanja zaključen, pričakujejo, da bodo odločevalci v najkrajšem možnem času naslovili neizpolnjena priporočila.

Opozarjajo, da Slovenija v petih letih ni izpolnila vseh priporočil, ki jih je Greco prvič podal leta 2013. "Nobeno presenečenje ni, da se največ nezadostno izpolnjenih priporočil nanaša na preprečevanje korupcije pri poslancih in državnih svetnikih," so zapisali.

"Že prejšnji mandat je pokazal, da prevečkrat primanjkuje politične volje za naslavljanje teh vprašanj, trenutni sklic DZ pa je začel mandat s soglasnim imenovanjem poslanca, obremenjenega z mednarodno korupcijsko afero, za podpredsednika odbora za zunanjo politiko," je opozoril generalni sekretar TI Slovenia Sebastijan Peterka.

TI Slovenia je v sredo na predsednika DZ Mateja Tonina naslovil poziv k čim prejšnjemu sprejetju kodeksa etike poslancev DZ, na kar je TI Slovenia že večkrat opozoril poslance prejšnjega sklica, več tovrstnih pozivov pa je na Slovenijo v preteklosti naslovil tudi Greco, navajajo v TI Slovenia.

Pač pa pozdravljajo, da je Slovenija izpolnila vsa priporočila na področju preprečevanja korupcije pri tožilcih, s čimer bi morali biti postavljeni kakovostni temelji za delo v prihodnje.

Zadnje Grecovo poročilo ugotavlja, da je Slovenija izpolnila 14 od 19 priporočil iz prejšnjega poročila. Ob tem Slovenijo poziva, naj okrepi prizadevanja za preprečevanje korupcije med poslanci in sodniki. Od preostalih priporočil so tri delno izpolnjena, dve pa ostajata neizpolnjeni.

Po navedbah Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) delno izpolnjeno ostaja še priporočilo, ki od slovenskih oblasti terja povečanje sredstev, tako finančnih kot kadrovskih, za izvajanje njenih zakonskih nalog. Komisija vse od leta 2012 ni uspela zagotoviti ustreznega povečanja njenih sredstev, da bi lahko učinkoviteje opravljanja svoje naloge, so opozorili v KPK.