c S

Začelo se je sojenje za umor žene pri Dolenjskih Toplicah na božični večer

05.07.2018 09:22 Novo mesto, 05. julija (STA) - Na novomeškem okrožnem sodišču se je začelo sojenje Silvu Palčiču, ki mu tožilstvo očita umor žene na božični večer lanskega leta. Obdolženi trdi, da do žene nikoli ni bil nasilen, da pa so ga nesoglasja in dogodki v družini pripeljali do skrajnosti. Hči pa je opisovala, kako je bil do mame nasilen in se ga je zelo bala, poročajo mediji.

Poleg umora na grozovit način, iz brezobzirnega maščevanja in drugih nizkotnih razlogov obtožnica Palčiču očita tudi kaznivo dejanje nasilja v družini. Tožilstvo mu je na predobravnavnem naroku ponudilo 29 let zapora, vendar upokojeni gozdar krivde po obtožnici ni priznal, poroča Dnevnik.

Obdolženi je pred sodnim senatom izpovedal, da se ne spomni, kaj se je dogajalo v dneh pred tragedijo. "Moj zadnji spomin pred dogodkom sega v 18. december, ko sta se pri meni oglasila bivša sodelavca in nato še trije sprehajalci. Manjka pa mi zadnji teden pred dogodkom. Ne vem, s kom sem se družil in kaj sem počel. Morda mi je kdo podtaknil kakšna pomirjevala, droge ali kaj podobnega," je dejal.

"Močno obžalujem dogodek in še danes si postavljam vprašanje, kako in zakaj se je zgodilo, ko pa nikomur ne bi storil nič žalega," je dejal. Večina nesoglasij se je po njegovih navedbah začela po upokojitvi. Zanikal je, da bi bil do žene kdaj nasilen. K po njegovih besedah lažni ovadbi zaradi nasilja, ki jo je podala novembra lani, naj bi jo naščuvala sin in njegova nova partnerica. Palčič je takrat dobil prepoved približevanja in se preselil v svojo zidanico na Straški gori, povzema Dnevnik.

Drugače pa je pred sodiščem izpovedala hči obdolženega in žrtve. Ta je povedala, da je mama že dolgo govorila, da tako ne more več naprej in bila psihično povsem na dnu. Opisala je leta nasilja očeta nad mamo, kako jo je nekoč porinil, da je padla na stopnice. Izpovedala je še, da je nekaj dni pred dogodkom pri očetu, ko mu je pospravljala po zidanici, na točilnem pultu večkrat opazila kuhinjski nož. Dejal ji je, da ga ima za obrambo.

Obdolženi naj bi ženo na božični večer počakal pri domači hiši, ko se je vračala od popoldanske maše. Večkrat jo je zabodel in se vrnil proti domači hiši. Prihiteli so sosedje, med njimi tudi zdravnica. Ko je slednjo slišal reči, da je žrtev še živa, se je vrnil in žrtev še nekajkrat zabodel, da je izkrvavela.

Sojenje se bo nadaljevalo v petek z zaslišanjem prič, še navaja Dnevnik.