c S

DZ o dopolnitvah zakona o zdravniški službi predvidoma v torek

04.07.2018 11:16 Ljubljana, 04. julija (STA) - Dopolnitve zakona o zdravniški službi bo državni zbor predvidoma obravnaval na izredni seji v torek, 10. julija. Še prej se bo do predloga opredelil novoustanovljeni skupni odbor, ki bo zasedal v četrtek.

Datum izredne seje DZ bo določil kolegij predsednika DZ na petkovi seji, najverjetneje pa jo bodo sklicali za torek, 10. julija, ob 12. uri.

Še prej se mora do zakonskega predloga opredeliti novoustanovljeni skupni odbor, ki ga je DZ ustanovil na torkovi izredni seji. Predsednik odbora Rudi Medved (LMŠ) je sejo odbora sklical za četrtek, med drugim pa je nanjo uvrstil še nekaj predlogov stališč do različnih evropskih direktiv in uredb.

Predlog dopolnitev omenjenega zakona je minuli teden na dopisni seji sprejela vlada, ki opravlja tekoče posle, in ga po nujnem postopku poslala v sprejem DZ.

S sprejemom dopolnitev se namreč mudi, saj naj bi odpravile nekatere ovire pri zaposlovanju tujih zdravnikov specialistov v Sloveniji, s čimer naj bi reševali razmere na otroški kardiologiji ljubljanske pediatrične klinike.

Po predlogu bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, na podlagi katere bodo lahko zdravniki specialisti, ki imajo pridobljeno poklicno kvalifikacijo v tretji državi in imajo posebno strokovno znanje, opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji.

Sprejem dopolnitev zakona v DZ naj ne bi bil pod vprašajem. V torek so se namreč predstavniki ministrstva za zdravje že sestali s predstavniki nekaterih poslanskih skupin in jim predstavili predlog zakona, po neuradnih informacijah pa naj bi dobili tudi njihovo podporo.

Nekaj pomislekov glede predloga pa izhaja iz mnenja parlamentarne zakonodajno-pravne službe. Ta opozarja, da bi lahko bila ureditev, ki bi omogočala opravljanje zdravniške službe pod enostavnejšimi pogoji le zdravnikom specialistom iz tretjih držav, v neskladju s splošnim načelom enakosti. Zato predlagajo, da se možnost poenostavljenega postopka omogoči vsem, ne glede na državo, v kateri so pridobili poklicno kvalifikacijo.

Tako kot v Zdravniški zbornici Slovenije tudi zakonodajno-pravna služba opozarja na predlagano retroaktivnost, ki omogoča, da bodo vabljeni zdravniki iz držav zunaj EU lahko začeli opravljati zdravstveno dejavnost že pred uveljavitvijo zakona brez izpolnjevanja vseh pogojev.

Ta prehodna določba je po mnenju zakonodajno-pravne službe nejasna in neustrezna, iz nje pa niti ni mogoče ugotoviti, na koga in na kakšno časovno obdobje se nanaša.