c S

CDU in CSU le sklenili dogovor o migracijski politiki

04.07.2018 06:56 Berlin/Dunaj/Ljubljana, 03. julija (STA) - Potem ko sta v ponedeljek Krščansko-demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel in Krščansko-socialna unija (CSU) notranjega ministra Horsta Seehoferja dosegli dogovor o upravljanju migracij, se bosta morali zdaj uskladiti še s koalicijskimi socialdemokrati (SPD). Avstrija se medtem pripravlja na morebitno uresničitev nemškega načrta.

CDU in CSU sta se v ponedeljek dogovorila o vzpostavitvi tranzitnih centrov ob nemško-avstrijski meji, iz katerih bodo prosilce za azil, ki so bili registrirani že v drugih članicah EU, vračali v te države. Dogovor naj bi predvideval, da bodo deportacije izvajali ob soglasju teh držav, na primer na podlagi administrativnih dogovorov. V primeru, da takih dogovorov ne bi uspeli doseči, bodo migrante vseeno deportirali, in sicer v Avstrijo, s katero bi se o tem dogovorili.

Merklova je dogovor ocenila kot dober kompromis, z dogovorom je bil "zelo zadovoljen" tudi Seehofer.

Vodja CSU je danes znova branil načrt o vzpostavitvi teh centrov na nemških mejah, pri čemer je poudaril, da ne bodo "zapirali ljudi." "Če bodo v dvomu, se bodo lahko svobodno vrnili v Avstrijo, vendar jih mi ne bomo sprejeli," je povedal na dopoldanskem srečanju poslanskih skupin unije in SPD.

Voditelja obeh konservativnih strank sta dogovor že v noči na danes predstavila tudi predstavnikom SPD. Njihova vodja Andrea Nahles je po srečanju, ki se je končalo zgodaj davi, dejala, da številna vprašanja ostajajo odprta. "Vzeli si bomo čas, ki ga potrebujemo za odločitev," je povedala.

Določen del socialdemokratov, ki so podoben predlog konservativne unije zavrnili že leta 2015, je sicer do dogovora kritičen. "SPD je izrazila odločno nasprotovanje zaprtim centrom," je povedal vodja podmladka te stranke Kevin Kühnert. "Pri tem je vseeno, ali so v Severni Afriki, na zunanji meji EU ali v Passauu," je dodal.

Kritični so tudi v opoziciji, kjer trdijo predvsem, da gre za star predlog. Po mnenju skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) pa ni mogoče govoriti o preobratu v azilni politiki, kot trdijo v CSU.

Doslej se še nobena zvezna dežela ni privolila v vzpostavitev tranzitnega centra na svojem ozemlju. Na Bavarskem, kjer vlada CSU, že stoji takšen center, v katerem je visoka stopnja kriminala, pogosti pa so tudi protesti ljudi v njem.

Avstrijska vlada je medtem danes sporočila, da pripravlja ukrepe za zaščito svoje južne meje s Slovenijo in Italijo. "Strinjanje CDU in CSU pomeni, da namerava Nemčija za boj proti migracijskim tokovom uveljaviti nacionalne ukrepe. Če bo to potrdila celotna vlada, bomo prisiljeni sprejeti ukrepe za preprečitev škode za Avstrijo in njene ljudi," so v skupni izjavi zapisali avstrijski kancler Sebastian Kurz, podkancler Heinz-Christian Strache in notranji minister Herbert Kickl.

Trojica je kasneje na skupni novinarski konferenci na Dunaju zagotovila, da Avstrija ne bo sprejela dogovorov, ki bi ji škodovali.

Kickl je dodal, da Avstrija v prihodnje ne bo več žrtev "zgrešene kulture dobrodošlice", ki je v Evropi povezana z določenimi imeni, ne da bi pri tem omenil Merklovo.

Seehofer je sicer danes z avstrijskim kanclerjem govoril po telefonu. "Dobil sem vtis, da ga zanimajo razumne rešitve," je povedal vodja CSU. Stališče pa bo pojasnil tudi ob obisku Dunaja v četrtek.

Deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser danes sicer pozval avstrijsko vlado k pojasnilom glede "ukrepov na južni meji". Ob tem je zagotovil, da zelo razumno upravljajo z mejo in da to deluje.

Slovenija pa bo Avstrijo in Nemčijo zaprosila za dodatna pojasnila glede ukrepov za varovanje mej, so za STA pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve na vprašanje o odzivu na napovedi avstrijske vlade, da se pripravlja ukrepe za zaščito svoje južne meje s Slovenijo in Italijo.

Ob tem so na MNZ dodali, da ne razpolagajo s podrobnostmi o nemških ali avstrijskih načrtih ter da ostaja dejstvo, da slovenska policija zelo dobro opravlja svoje delo in učinkovito varuje zunanjo schengensko mejo EU, kar je meja Slovenije s Hrvaško. Poudarili so tudi, da imata tako MNZ kot slovenska policija pripravljene ustrezne načrte za ukrepanje in obvladovanje razmer na terenu.

V Evropski komisiji sprva niso želeli komentirati niti dogovora CDU in CSU niti avstrijske napovedi o zaščiti avstrijskih južnih meja. Kot so pojasnili, se namreč še nič ni zgodilo.

Je pa kasneje predsednik komisije Jean-Claude Juncker dejal, da se mu na prvi pogled zdi, da je dogovor CDU in CSU v skladu s pravom EU. Za mnenje je sicer prosil tudi pravno službo komisije. Povedal je še, da zaenkrat ne more predvideti, kaj to pomeni za druge države.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je morebiten ostrejši nadzor za zajezitev migracij, ki ga zaradi odločitev v Nemčiji na svojih južnih mejah pripravlja Avstrija, ocenil kot pozitivno novico za Rim. "Za nas bi to bil dober posel," je dejal in pojasnil, da več migrantov iz Avstrije nezakonito vstopi v Italijo kot obratno.

Bolj kritičen je bil italijanski zunanji minister Enzo Moavero Milanesi, ki je spomnil, da so se na vrhu EU odločili za evropsko pot. Po njegovi oceni bi zaprtje mejnega prehoda Brenner nasprotovalo temu. "Kdor bo to odločil, mora prevzeti tudi odgovornost," je dodal.

Italijanski premier Giuseppe Conte pa je ocenil, da zaprtje prelaza ne bi vplivalo na migracijsko politiko italijanske vlade.