c S

Avstrija glede migracij ne bo sprejela dogovorov, ki bi ji škodovali

04.07.2018 06:55 Dunaj, 03. julija (STA) - Avstrija po nemškem dogovoru o migracijski politiki ne bo sprejela dogovorov, ki bi ji škodovali, je danes na novinarski konferenci na Dunaju zagotovil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Podobno sta zagotovila tudi podkancler Heinz-Christian Strache in notranji minister Herbert Kickl.

Avstrijska vlada "zagotovo ni pripravljena skleniti dogovorov v škodo Avstriji," navaja Kurza avstrijska tiskovna agencija APA.

Vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Strache je podprl kanclerja in dodal, da ne bodo podprli ali podpisali nobenega dogovora, ki bi lahko škodoval državi.

Kickl pa je dejal, da Avstrija v prihodnje ne bo več žrtev "zgrešene kulture dobrodošlice", ki je v Evropi povezana z določenimi imeni, ne da bi pri tem omenil nemško kanclerko Angelo Merkel. Kanclerka je namreč v zadnjih letih požela že številne kritike na račun svoje politike odprtih vrat v času begunske krize.

V Nemčiji sta Krščansko-demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel in Krščansko-socialna unija (CSU) notranjega ministra Horsta Seehoferja v ponedeljek dosegli dogovor o upravljanju migracij, uskladiti pa se morata še s koalicijskimi socialdemokrati (SPD).

Stranki sta se dogovorili o vzpostavitvi tranzitnih centrov ob nemško-avstrijski meji, iz katerih bodo prosilce za azil, ki so bili registrirani že v drugih članicah EU, vračali v te države. Dogovor naj bi predvideval, da bodo deportacije izvajali ob soglasju teh držav, na primer na podlagi administrativnih dogovorov. V primeru, da takih dogovorov ne bi uspeli doseči, bodo migrante vseeno deportirali, in sicer v Avstrijo, s katero bi se o tem dogovorili.

Avstrijska vlada je že dopoldne sporočila, da pripravlja ukrepe za zaščito svoje južne meje s Slovenijo in Italijo, če bo Nemčija uresničila svoje nacionalne ukrepe. Na Dunaju bodo namreč prisiljeni sprejeti ukrepe za preprečitev škode za Avstrijo in njene ljudi, so v skupni izjavi zapisali Kurz, Strache in Kickl.