c S

Vrh nemške vladajoče koalicije o migracijah se je končal brez sklepov

04.07.2018 07:49 Berlin, 03. julija (STA) - Vrh nemške velike koalicije po ponedeljkovem migracijskem dogovoru konservativne unije se je nocoj po dveh urah in pol končal brez sklepov. Pogovori naj bi se nadaljevali v četrtek zvečer. Predsednica nemških socialdemokratov Andrea Nahles je po srečanju dejala, da so na pogovorih sicer dosegli napredek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po dogovoru med nemško kanclerko Angelo Merkel iz Krščansko-demokratske unije (CDU) in notranjim ministrom Horstom Seehoferjem iz Krščansko-socialne unije (CSU) so se drevi v Berlinu sestali voditelji vseh treh vladajočih strank.

Na koalicijskem vrhu naj bi CDU/CSU skušala v dogovor prepričati socialdemokrate, ki nad idejo vzpostavitve tranzitnih centrov niso tako navdušeni. Vodja SPD Andrea Nahles je davi po srečanju z voditeljema CDU in CSU Merklovo in Seehoferjem, ki se je končalo zgodaj davi, dejala, da številna vprašanja ostajajo odprta.

Med drugim so se pri SPD razburili zaradi izraza tranzitni centri, ki je preveč podoben tistemu iz leta 2015. Takrat so namreč nasprotovali tranzitnim conam. Zato so med drugim pri SPD danes zahtevali preimenovanje centrov. Kot poroča nemški časnik Die Welt, je unija dopustila spremembo izraza, med socialdemokrati pa so najbolj naklonjeni izrazu ekspresni centri.

Sestrski CDU in CSU sta se v ponedeljek dogovorili o vzpostavitvi tranzitnih centrov ob nemško-avstrijski meji, iz katerih bodo prosilce za azil, ki so bili registrirani že v drugih članicah EU, vračali v te države. Dogovor naj bi predvideval, da bodo deportacije izvajali ob soglasju teh držav, na primer na podlagi administrativnih dogovorov.

V primeru, da takih dogovorov ne bi uspeli doseči, bodo migrante vseeno deportirali, in sicer v Avstrijo, s katero bi se o tem dogovorili. Dunaj dogovor v škodo Avstrije zavrača.