c S

Senatni odbor podprl oceno ruskega vpletanja v ameriške volitve

04.07.2018 07:55 Washington, 04. julija (STA) - Odbor ameriškega senata za obveščevalne dejavnosti je v torek podprl oceno obveščevalne skupnosti ZDA, da se je Rusija leta 2016 vpletla v predsedniške volitve v ZDA, da bi pripomogla k zmagi Donalda Trumpa. Moskva naj bi se vpletala še naprej, da bi spodkopala ameriško demokracijo.

Poročilo oziroma oceno odbora je objavil predsednik Richard Burr, republikanec iz Severne Karoline. Gre za novo zavrnitev trditev predsednika Donalda Trumpa, da je zmago dosegel po lastni zaslugi brez pomoči Rusije.

Vodilni demokrat v odboru Mark Warner iz Virginije je dejal, da zdaj več ni nobenega dvoma o tem, kaj se je dogajalo leta 2016. "Prizadevanja Rusije so bila široka, njen cilj pa je bil spodkopati vero javnosti v demokratični proces, škodovati demokratki Hillary Clinton in pomagati Trumpu," je dodal.

Trump se bo 16. julija v Helsinkih srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Doslej je že večkrat dejal, da verjame Putinovemu zanikanju o vpletanju v volitve, preiskavo o tem pa označuje za lov na čarovnice. Posebni tožilec za preiskavo ruske afere Robert Mueller je doslej vložil obtožnice proti 13 Rusom in trem ruskim organizacijam, ki so vodili kampanjo po družabnih medijih.

Obtožnice je vložil tudi proti nekaterim Američanom, na čelu z nekdanjim šefom Trumpove kampanje Paulom Manafortom, na vrsto pa še pridejo izsledki preiskave o tem, ali je kdo iz Trumpove kampanje sodeloval z Rusi in ali je predsednik kasneje oviral preiskavo, med drugim s tem, da je odpustil direktorja FBI, ki je preiskavo vodil pred Muellerjem.