c S

V Rusiji bodo tudi novinarje označevali za tuje agente

03.07.2018 17:06 Moskva, 03. julija (STA) - Ruski poslanci so pripravili predlog zakona, v skladu s katerim bi novinarje, ki delajo za določene medije, označili za tuje agente. Ruski parlament je sicer lani potrdil zakon, ki vladi omogoča, da tuje medijske organizacije označi za tuje agente.

Predlog, ki so ga pripravili poslanci, gre še korak dlje, saj definicijo "tuji agent" širi na posamezne novinarje, ki delajo za takšne medije.

Novinarji se bojijo, da bo to zapletlo njihovo delo in morda napoveduje novo zatiranje kritičnih glasov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Posamezniki bodo morali objavljati poročila o njihovem financiranju in kako so porabili ta denar," je dejal eden od avtorjev predloga, podpredsednik dume Pjotr Tolstoj. Po njegovih besedah je nov zakon potreben kot povračilni ukrep v primeru kršitev pravic ruskih novinarjev v tujini.

O tem, kdo bo označen za tujega agenta, bosta odločala urad generalnega tožilca in zunanje ministrstvo. "Pričakujemo, da bodo ti ukrepi le povračilne narave," je še dejal Tolstoj.

Rusija je zakon o tujih medijih sprejela v odgovor na odločitev ameriškega State Departmenta, ki je ameriško podružnico prokremeljskega televizijskega kanala Russia Today označil za tujega agenta.

Ruske oblasti so v skladu z lani sprejetim zakonom do zdaj za tuje agente razglasile samo ameriške medije, med njimi Voice of America in Radio Free Europe/Radio Liberty.