c S

Po mnenju sodniškega društva bi omejitev sodniškega mandata drastično zmanjšala neodvisnost sodišč

03.07.2018 16:35 Ljubljana, 03. julija (STA) - V Slovenskem sodniškem društvu menijo, da bi omejitev sodniškega mandata na 12 let, kot to predvideva eden od osnutkov koalicijske pogodbe, ki je nastal v okviru pogovorov strank LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS o oblikovanju koalicije pod vodstvom LMŠ, drastično zmanjšala neodvisnost sodišč. Predlogu zato nasprotujejo.

Kot so v odzivu za STA zapisali v društvu, je trajni sodniški mandat temeljna garancija sodniške neodvisnosti v vsaki demokratični državi. "Omejitev sodniškega mandata v povezavi s ponovno izvolitvijo (reelekcijo) sodnika pa bi neodvisnost drastično zmanjšala. Ob zamenjavi oblasti bi to lahko pomenilo tudi konec mandata sodnika, ki ne bi bil v skladu s dotično politično vladajočo strukturo," so zapisali.

Navedli so tudi izjavo predsednika društva Andreja Ekarta, da sodniška neodvisnost ne pomeni neodgovornosti pri opravljanju sodniške službe. Ekart je izpostavil, da je sodniška služba izredno nadzorovana, in sicer tako preko rednih ocen sodniške službe na vsaka tri leta kakor tudi preko vloženih pravnih sredstev strank. "To pomeni, da sodniki kljub trajnemu mandatu sodniki nismo nedotakljivi. Še več, zaradi slabega opravljanja dela so mnogi sodniki svojo sodniško službo tudi že izgubili," je opozoril.

Eden od osnutkov koalicijske pogodbe, ki je nastal v okviru oblikovanja koalicije šestih strank pod vodstvom LMŠ, namreč med drugim predvideva omejitev sodniškega mandata na 12 let z možnostjo ponovne izvolitve, sodnike pa bi imenoval sodni svet skupaj s predsednikom republike.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je sicer danes dejal, da je bil osnutek koalicijske pogodbe, ki je prišel v javnost, "osnutek osnutka" in poudaril, da je ven prišel preuranjeno, kar da je tako, kot če bi jed sodili v prvih minutah kuhanja.