c S

Slovenija za dodatna pojasnila od Avstrije in Nemčije glede varovanja mej

03.07.2018 16:11 Ljubljana, 03. julija (STA) - Slovenija bo Avstrijo in Nemčijo zaprosila za dodatna pojasnila glede ukrepov za varovanje mej, so za STA pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve na vprašanje o odzivu na napovedi avstrijske vlade, da po dogovoru v Nemčiji o tranzitnih centrih na nemško-avstrijski meji pripravlja ukrepe za zaščito svoje južne meje s Slovenijo in Italijo.

Ob tem so na MNZ dodali, da ne razpolagajo s podrobnostmi o nemških ali avstrijskih načrtih ter da ostaja dejstvo, da slovenska policija zelo dobro opravlja svoje delo in učinkovito varuje zunanjo schengensko mejo EU, kar je meja Slovenije s Hrvaško. Poudarili so tudi, da imata tako MNZ kot slovenska policija pripravljene ustrezne načrte za ukrepanje in obvladovanje razmer na terenu.

Potem ko so v Nemčiji v ponedeljek dosegli dogovor o vzpostavitvi tranzitnih centrov na nemško-avstrijski meji, je avstrijska vlada danes sporočila, da pripravlja ukrepe za zaščito svoje južne meje s Slovenijo in Italijo.

Nemška Krščansko-demokratska unija in Krščansko-socialna unija sta se namreč dogovorili o vzpostavitvi tranzitnih centrov ob nemško-avstrijski meji, iz katerih bodo prosilce za azil, ki so bili registrirani že v drugih članicah EU, vračali v te države. Dogovor naj bi predvideval, da bodo deportacije izvajali ob soglasju teh držav, na primer na podlagi administrativnih dogovorov. V primeru, da takih dogovorov ne bi uspeli doseči, bodo migrante vseeno deportirali, in sicer v Avstrijo, s katero se Berlin prav tako namerava dogovoriti o tem.