c S

Grška vlada v novi krizi zaradi dogovora z Makedonijo

03.07.2018 13:01 Atene, 03. julija (STA) - Vodja manjše koalicijske partnerice v grški vladi Panos Kamenos je danes izjavil, da je mogoče dogovor z Makedonijo glede njenega imena potrditi le na referendumu ali volitvah, če vladajoča koalicija za ratifikacijo sporazuma v parlamentu ne bo zbrala vsaj 180 glasov. S takšno zahtevo bi lahko Kamenos sprožil novo vladno krizo.

Kamenos, ki je tudi grški obrambni minister, je dejal, da v Natu ne morejo steči nikakršni postopki (glede pristopa Makedonije), dokler ne bodo referendumu o imenu izvedli v Makedoniji in dokler ne bo dogovor šel skozi grški parlament. Kamenos vztraja, da mora biti sporazum v 300-članskem parlamentu potrjen z razširjeno večino 180 poslancev in ne samo z navadno večino 151 glasov.

V nasprotnem primeru je treba vprašati grško ljudstvo, to pa preko referenduma ali volitev, je pojasnil Kamenos. Njegovi stranki Anel sicer v javnomnenjskih raziskavah kaže bolj slabo, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Kamenos je danes ponovil še, da je dogovor o tem, da Makedonija lahko obdrži to poimenovanje, slab - kar je sicer mnenje številnih Grkov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Iz kabineta grškega premierja Aleksisa Ciprasa so nato sporočili, da si želi vlada glede sporazuma z Makedonijo zagotoviti širok konsenz v parlamentu. "Želja vlade je, da se za sporazum o rešitvi problema, ki leta obremenjuje našo zunanjo politiko, zagotovi najširšo možno večino v parlamentu," so sporočili. Dodali so, da bo vlada v parlament poslala sporazum o imenu Makedonije in protokol za vstop te države v Nato, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Cipras je z makedonskim kolegom Zoranom Zaevom prejšnji mesec dosegel dogovor, da se bo Makedonija uradno imenovala Severna Makedonija, s tem pa sta državi končali dolgoletni spor, ki je oviral vstop Skopja v EU in Nato. Grški premier se je moral zaradi dogovora že podvreči glasovanju o nezaupnici v parlamentu, a ga je preživel.

Dogovor mora prestati več faz potrjevanja v Makedoniji, preden ga bodo ratificirali tudi v Grčiji. Makedonski poslanci so dogovor že ratificirali, a ker je dal predsednik Gjorge Ivanov nanj veto, bodo predvidoma v četrtek o tem odločali znova. Če bo šel znova skozi parlament, bo avtomatično postal zakon, a bo moral biti nato potrjen na referendumu. Na koncu se bo sprememba imena zapisala še v makedonsko ustavo.