c S

Poslanca narodnosti pri odločanju o mandatarju ne želita biti jeziček na tehtnici

03.07.2018 16:09 Ljubljana, 03. julija (STA) - Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti Felice Žiža in Ferenc Horvath sta predsednika republike Boruta Pahorja na današnjem pogovoru seznanila, da želita podpreti mandatarja, ki bo imel večinsko podporo poslanskih skupin. Sama pa ne bi želela biti jeziček na tehtnici.

Kot je dejal Horvath, si želita, da bi kakršna koli koalicija imela potrebno večino brez njunih glasov. "Če bi predstavljala 45. ali 46. poslanca, ki bi podpiral vlado, bi bilo težko in tega si ne bi želela," je dejal tudi Žiža in dodal, da se bodo v primeru takšne situacije "morali pogovarjati in videti, kakšne so možnosti in kakšen riziko to predstavlja".

Žiža je pojasnil, da se ne želita politično opredeliti in da bosta sodelovala s koalicijo in vlado, "ki bo prevzela vodenje naše države za dobrobit vseh državljank in državljanov". Pričakujeta pa, da bosta predsednik bodoče vlade in koalicija podpirala uresničevanje v ustavi in zakonih zagotovljenih pravic narodnih skupnosti.

Poslanca narodnosti menita, da država rabi močno večino in si želita, da bi bilo v koaliciji najmanj 50 poslancev.

V petek, ko je Pahor napovedal nadaljevanje posvetovanj, poslanca narodnosti na njih ne bosta sodelovala, saj je po Horvathovih besedah njuno stališče jasno.