c S

Nemška neonacistka Zschäpejeva z opravičilom svojcem umorjenih

03.07.2018 15:10 München, 03. julija (STA) - Nemška neonacistična teroristka in glavna obtožena v procesu proti celici Nacionalsocialistično podzemlje (NSU) Beate Zschäpe se je danes opravičila svojcem desetih žrtev, ki so jih domnevno umorili člani skupine.

"Želela sem in želim prevzeti odgovornost za dejanja, ki sem jih obtožena, ter se opravičiti za trpljenje, ki sem ga povzročila," je povedala v svoji sklepni besedi na sodišču v Münchnu. "Žal mi je, da so sorodniki žrtev izgubili svoje ljubljene. Iskreno sočustvujem z njimi," je poudarila po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Nemško tožilstvo je septembra lani za vsakega od desetih umorov, ki jih je obtožena, zahtevalo dosmrtni zapor. Zschäpejeva je obtožena bombnih napadov ter umorov osmih priseljencev turških in enega grških korenin ter nemške policistke v obdobju med letoma 2000 in 2007. Na zatožni klopi so poleg nje še štirje pripadniki neonacistične scene v Nemčiji, ki naj bi NSU pomagali pri njenih zločinih.

Tožilstvo trdi, da je Zschäpejeva skupaj s sostorilcema Uwejem Mundlosom in Uwejem Böhnhardtom sodelovala pri ustrahovanju priseljencev z arbitrarnimi umori. Pri tem je obtožena pokazala voljo do dejanj in oblikovala "tretjino zarotniškega triumvirata".

Odkritje skupine NSU leta 2011 je šokiralo Nemce. Njeni zločini so namreč ostali nerazrešeni več kot desetletje tudi zaradi očitnih napak pristojnih preiskovalnih organov, ki so spregledali grožnjo skrajne desnice.

Teroristična celica se je na koncu v bistvu razkrinkala sama, ko sta Mundlos in Böhnhardt po neuspelem ropu storila samomor, tretja članica Zschäpejeva pa se je predala policiji.