c S

Avstrija za odvzem imunitete iranskega diplomata, osumljenega načrtovanja bombnega napada

03.07.2018 15:30 Dunaj, 03. julija (STA) - Avstrija je danes zaprosila Teheran, naj odvzame imuniteto iranskemu diplomatu, ki ga sumijo vpletenosti v domnevno načrtovanje bombnega napada na shod iranske opozicije v Franciji minuli konec tedna. Diplomata, ki dela na Dunaju, so v nedeljo priprli v Nemčiji, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dunaj je prošnjo posredoval iranskemu veleposlaniku v Avstriji, ki so ga vpoklicali na zunanje ministrstvo, ko so se v ponedeljek pojavili sumi o napadu, je pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva Thomas Schnöll.

Belgijsko tožilstvo je v ponedeljek zakonski par, oba belgijska državljana po rodu iz Irana, osumilo načrtovanja bombnega napada med konferenco organizacije Ljudski mudžahidi Irana (MEK) v predmestju Pariza Villepinte. V stanovanju para je policija našla 500 gramov eksploziva in detonator. V Franciji so prijeli njunega domnevnega pomagača, dve osebi pa je francoska policija po zaslišanju izpustila na prostost. Kontakt s parom naj bi bil iranski diplomat na veleposlaništvu v Avstriji, ki so ga aretirali v Nemčiji.

Avstrija je Iran še obvestila, da bo diplomat zaradi obstoja evropska pripornega naloga izgubil svoj diplomatski status v roku 48 ur, je dodal Schnöll.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je ogorčeno zavrnil očitke. "Kako praktično: Ravno, ko vstopamo na letalo na predsedniški obisk v Evropi, se aretira "zarotnike" domnevne iranske operacije," je tvitnil minister. Ob tem je obsodil kakršnokoli nasilje in terorizem ter izrazil pripravljenost na sodelovanje.

Aretacije ob domnevnem načrtovanju napada so se zgodile ravno v času, ko je iranski predsednik Hasan Rohani na prvi evropski turneji od odstopa ZDA od jedrskega sporazuma. Danes se mudi v Švici, v sredo ga pričakujejo na Dunaju.

Nemška policija je v nedeljo aretirala 46-letnega Iranca na Bavarskem na avtocesti ob kraju Aschaffenburg, ker je bil proti njemu izdan evropski priporni nalog. Poleg njega so začasno pridržali tudi tri druge potnike avtomobila, ki pa so že na prostem.

Iranec ostaja v priporu, najverjetneje pa ga bodo predali belgijskim oblastem, ki bodo predvidoma zahtevale izročitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na informacije, ki so jih belgijske oblasti dobile od aretiranega para, je bil iranski diplomat vodja celotne operacije. Kot sta še dejala oblastem, jima je diplomat v Luxembourgu predal eksploziv, s katerim naj bi nato v Parizu izvedla napad.

Zborovanja v Franciji se je po navedbah iz Belgije udeležilo okoli 25.000 ljudi.

Ljudski mudžahidi Irana so bili ustanovljeni v 60. letih minulega stoletja kot nasprotniki takratnemu iranskemu šahu Mohamedu Rezi Pahlaviju in njegovi prozahodni politiki. Gre za militantno iransko opozicijsko gibanje, ki ima sedež v francoskem Parizu. Veliko njegovih članov naj bi bilo dandanes dejavnih med drugim v Albaniji. V preteklosti je bilo gibanje na terorističnem seznamu tako EU kot ZDA.