c S

Zmagovalec tožbe proti sindikatom v ZDA trdi, da ga je vodila skrb za proračun države

03.07.2018 13:23 Washington, 03. julija (STA) - Ameriško vrhovno sodišče je minuli teden odločilo, da javni uslužbenci, ki niso člani sindikata, ne morajo več plačevati sindikatu, ki se bori za njihove pravice. Državljan Illinoisa Mark Janus, ki je sprožil tožbo, pravi, da ga je do tožbe privedla skrb za državne finance in ne lastne ugodnosti.

Konservativna večina vrhovnega sodišča ZDA je preteklo sredo prizadela nov udarec ameriškim sindikatom z odločitvijo, da zvezne države ne smejo siliti javnih uslužbencev v pokrivanje stroškov boja za kolektivne pogodbe. Večina vrhovnega sodišča je svojo odločitev predstavila kot zaščito pravic delavcev po 1. amandmaju k ustavi.

Janus, ki je leta 2017 sprožil tožbo proti sindikatu javnih uslužbencev Illinoisa, se s tem odločno strinja. V prispevku za Washington Post je pojasnil svoje poglede, ki so ga pripeljali do tožbe. Janus je bil dolga leta eden od 35.000 javnih uslužbencev države Illinois, vendar ni bil član sindikata in mu je šlo na živce, da mora plačevati sindikatu, ko se je ta boril za kolektivno pogodbo.

Janus pravi, da ga je zelo skrbel proračunski primanjkljaj Illinoisa, ki je padel v finančno brezno in ne more poravnati vseh računov. Pravi, da je zaradi sindikata vsako leto dobival višjo plačo in izjemne pokojninske ugodnosti, ki naj bi na upokojenega javnega delavca znesle povprečno 1,6 milijona dolarjev. Ampak državne finance so ga zelo skrbele in več ni mogel mirno opazovati, kako sindikati porivajo državo v stečaj.

Pri tem ni hotel več sodelovati, vendar je moral del svojih dohodkov obvezno nameniti sindikatu, čeprav ni bil njegov član. Zato se je odločil za tožbo in je zadovoljen, da mu je vrhovno sodišče pritrdilo.

Do odločitve vrhovnega sodišča je veljal 41 let star sodni presedan, da zaračunavanje stroškov boja za njihove pravice ne krši ameriške ustave, četudi se v pokrivanje stroškov prisili javne uslužbence, ki nočejo biti člani sindikata. Pet republikanskih sodnikov se je odločilo drugače, štirje liberalni sodniki pa so ostali v manjšini.

Praktična posledica odločitve je oslabitev finančne moči sindikatov in s tem tudi dejanske moči v pogajanjih za boljše kolektivne pogodbe. Posledice bo čutila tudi demokratska stranka, ki jo sindikati finančno podpirajo. To je v tvitu po odločitvi sodišča potrdil tudi predsednik ZDA Donald Trump. "Velika izguba za demokratske kovčke z denarjem," je tvitnil.