c S

Novomeška opozicija vnovič kritična do županovanja Gregorja Macedonija

03.07.2018 13:03 Novo mesto, 03. julija (STA) - Novomeška svetniška opozicija oz. občinski odbori SD, SMC, Gospodarsko aktivne stranke, Slovenske nacionalne stranke in Zveze za Dolenjsko so se po majski novinarski konferenci vnovič odzvali na županovanje Gregorja Macedonija. Opozorili so, da želijo tako priti do pravih odgovorov, ki jih na sejah občinskega sveta ne dobijo in da ne obtožujejo.

Novomeški svetniki SD, SMC in Gospodarsko aktivne stranke, Srečko Vovko, Mojca Špec Potočar in Alojz Kobe, so na današnji novinarski konferenci povedali, da želijo predstaviti "drugačno resnico od županove" in da so z Macedonijevim odzivom na majska vprašanja dobili zgolj pavšalne odgovore in ne argumentiranih pojasnil.

"Ne obtožujemo, želimo le odgovore, ki jih je župan dolžan javnosti," je poudaril Vovko.

Novomeška svetniška opozicija je bila sicer ob napovedi njegovega vnovičnega potegovanja za to mesto maja kritična do Macedonijevega štiriletnega županovanja in glede izpolnitve njegovih predvolilnih obljub.

Ocenili so namreč, da Macedoni v prvem mandatu "ni uresničil niti desetine svojih predvolilnih obljub". Njegovo delo pa je bilo v primerih, na katere opozarjajo, po njihovi oceni nepregledno, negospodarno in nezakonito.

Opozorili so na neuresničene nove razvojne programe in črpanje evropskih sredstev, na pretirano zaposlovanje v občinski upravi, nepotrebno ter nepregledno porabo proračunskega denarja, predvsem za promocijske dejavnosti in odvetniške storitve.

Pri svoje oceni so med drugim opozorili na ustanovitev novega občinskega Zavoda Novo mesto, na dodatno zaposlovanje na občini, na odstop od projekta Cerod 2 in na domnevne nepravilnostih pri projektu hidravličnih izboljšav vodovodnega sistema Dolenjske ter energetske sanacije javnih zgradb v Mestni občini Novo mesto.

Danes so navedenim očitkom dodali še pomisleke o ustanovitvi novega javnega podjetja CERO-DBK za ravnanje z odpadki, čeprav v novomeški občini na tem področju že delujeta dve podjetji. Opozorili so še na problem preglobokih posegov neposredno ob starih mestnih hišah pri prenovi novomeškega Glavnega trga, na problem financiranja prenove novomeškega središča in s tem povezanega novomeškega "prometnega kolapsa".

Macedoni se je sicer na majske trditve odzval, da "gre za ponavljajoče se pavšalne kritike, ki jih je že večkrat javno zavrnil z argumenti in s preverljivimi dokumenti".

Dodal je, da so predstavniki opozicije navedli "številne neresnične, nepreverjene in zavajajoče informacije", njegov odgovor pa da so "številni uspešno izvedeni projekti, ambiciozni razvojni načrti, pregledno delovanje občinske uprave in urejene občinske finance".

Macedoni je tudi na novinarski konferenci v začetku junija med drugim povedal, da bo celotna naložba prenove mestnega središča brez davka stala približno šest milijonov evrov, sofinanciranje, ki so ga pristojni na prvi stopnji že potrdili, pa naj bi doseglo 4,5 do 4,6 milijona evrov.