c S

Bivši malezijski premier Najib aretiran

03.07.2018 13:20 Kuala Lumpur, 03. julija (STA) - Malezijske oblasti so danes aretirale bivšega premierja Razaka Najiba, ki je vpleten v velik korupcijski škandal. Najib, ki je bil premier od leta 2009 do letošnjega maja, je obtožen poneverbe več sto milijonov dolarjev iz državnega investicijskega sklada 1MDB.

Agenti malezijske protikorupcijske komisije so Najiba aretirali v njegovem razkošnem domovanju v bogatem predmestju Kuala Lumpurja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najib je na parlamentarnih volitvah 9. maja presenetljivo izgubil proti svojemu nekdanjemu mentorju 92-letnemu Mahatirju Mohammadu, ki je bivšega premierja ves čas napadal zaradi korupcijskega škandala.

Malezijska policija je nekaj tednov po volitvah v hišnih preiskavah v nepremičninah, povezanih z Najibom, zasegla za skoraj 300 milijonov dolarjev gotovine, nakita, ur, torbic in drugih luksuznih predmetov.

Premier Mahathir Mohamad je po prevzemu položaja naročil policiji, naj ponovno odpre preiskavo korupcije v skladu 1MDB. Prav tako je suspendiral generalnega tožilca Mohameda Apandija Alija, ker naj bi pomagala prikriti škandal.

Najibu in njegovi ženi, ki naj bi bila strastna zbiralka luksuznih torbic, so prepovedali odhod iz države.