c S

Tudi Rusija začenja postopek proti ZDA pred WTO

03.07.2018 09:04 Washington, 03. julija (STA) - Rusija je v ponedeljek uradno zaprosila za pogovore s predstavniki ZDA glede carin na jeklo in aluminij, kar je prvi korak do formalne pritožbe na razsodišču Svetovne trgovinske organizacije (WTO). S tem je postala sedma članica WTO, ki ugovarja carinam predsednika Donalda Trumpa.

Doslej so postopke sprožili EU, Kitajska, Indija, Kanada, Mehika in Norveška, zaradi česar ni nobenega dvoma, zakaj Trump zadnje dni omenja možnost odhoda ZDA iz WTO, če jih ne bodo "ustrezno" obravnavali. Trump je višje carine na uvoz jekla in aluminija v ZDA uvedel z utemeljitvijo, da gre za vprašanje nacionalne varnosti, kar druge države odločno zavračajo.

Morda se bo Trump v Helsinkih kaj dogovoril z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom, do takrat pa se fronta proti njegovim carinam krepi. Trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer je države, ki so sprožile postopke pred WTO obtožil potvarjanja pravil trgovine v svojo korist, ker so uvedle povračilne ukrepe zaradi Trumpovih carin.

Temu argumentu ne verjamejo niti v ZDA. "Najprej smo jih udarili z zakonsko vprašljivimi carinami, sedaj pa so oni krivi, ker nam vračajo z isto, prav tako zakonsko vprašljivo mero. Naše zaničevanje sistema vzpodbuja zaničevanje sistema s strani drugih. To bi bilo smešno, če ne bi predsednikov ukrep ogrozil velikega števila delovnih mest," meni višji svetovalec Centra za strateške in mednarodne študije Bill Reinsch.

Trumpovo vlado bo morda le srečala pamet, saj je minister za trgovino Wilbur Ross v ponedeljek na televiziji CNBC dejal, da je še veliko prezgodaj reči, ali bo Trump resnično uvedel višje carine na uvoz avtomobilov v ZDA. Trump je junija zagrozil s 25-odstotnimi carinami na tuje avtomobile in temu nasprotuje celo ameriška avtomobilska industrija.

Posledice sprožanja trgovinskih sporov so simbolično najbolj vidne v primeru proizvajalca legendarnih motorjev Harley Davidson, ki je zaradi Trumpa del proizvodnje preselil na tuje, da se izogne povračilnim ukrepom. General Motors je sporočil, da bi Trumpove carine na avtomobile povečale stroške in cene ter zmanjšale povpraševanje in povzročile odpuščanja.

Proti Trumpovim carinam je kampanjo sprožila tudi Ameriška trgovinska zbornica. Njen predsednik Tom Donohue pravi, da Trumpova vlada s svojo trgovinsko politiko ogroža gospodarski napredek, za katerega si tako zelo prizadeva. "Tveganje svetovne trgovinske vojne pač ni pot do svobodne in poštene trgovine," je izjavil Donohue.