c S

Belgijske oblasti preprečile bombni napad na shod iranske opozicije v Franciji

03.07.2018 06:40 Bruselj, 02. julija (STA) - Belgijsko tožilstvo je danes zakonski par, oba belgijska državljana po rodu iz Irana, osumilo načrtovanja bombnega napada na shod iranske opozicijske skupine v Franciji minuli konec tedna. Pri paru je policija, ko ju je ustavila v enem od stanovanjskih predelov Bruslja, našla 500 gramov eksploziva TATP in detonator.

Amir S. in Nasimeh N. sta osumljena, da sta "nameravala izvesti bombni napad" v soboto v predmestju Pariza Villepinte med konferenco organizacije Ljudski mudžahidi Irana (MEK), so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz belgijskega tožilstva. Dodali so, da so v Franciji prijeli njunega domnevnega pomagača, dve osebi pa je francoska policija po zaslišanju izpustila na prostost. Kontakt s parom naj bi bil iranski diplomat na veleposlaništvu v Avstriji in naj bi ga aretirali v Nemčiji.

Skupno je belgijska policija v soboto v povezavi s tem izvedla pet racij po vsej državi.

Zborovanja MEK v Franciji se je po navedbah iz Belgije udeležilo okoli 25.000 ljudi.

Ljudski mudžahidi Irana so bili ustanovljeni v 60. letih minulega stoletja kot nasprotniki takratnemu iranskemu šahu Mohamedu Rezi Pahlaviju in njegovi prozahodni politiki. Gre za militantno iransko opozicijsko gibanje, ki ima sedež v francoskem Parizu. Veliko njegovih članov naj bi bilo dandanes dejavnih med drugim v Albaniji. V preteklosti je bilo gibanje na terorističnem seznamu tako EU kot ZDA.