c S

Merklova in Seehofer dosegla dogovor glede migrantov, Seehofer ostaja na položaju

03.07.2018 07:33 Berlin, 02. julija (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel ter notranji minister Horst Seehofer sta nocoj dosegla dogovor v sporu glede migracijske politike Nemčije. Seehofer je tudi že napovedal, da ne bo odstopil s položaja notranjega ministra. S tem sta partnerja najverjetneje ohranila tudi vladno koalicijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Dosegli smo dogovor," je v Berlinu nekaj ur po začetku srečanje vodstev vladajoče Krščansko-demokratske unije (CDU) kanclerke Angele Merkel in sestrske Krščansko-socialne unije (CSU) pod vodstvom nemškega notranjega ministra Horsta Seehoferja o nemški azilni politiki dejal slednji.

Nocojšnji dogovor med CDU in CSU, po poročanju nemškega Deutsche Welle med drugim predvideva nov režim na meji med Nemčijo in Avstrijo. S tem naj bi preprečili, da bi v Nemčijo vstopili migranti, ki so azilne postopke že začeli v kateri drugi državi EU. Dogovor predvideva vzpostavitev tranzitnih centrov, iz katerih bodo take prosilce za azil pošiljali naravnost v državi, kjer so že pred tem zaprosili za azil. Dogovor naj bi predvideval, da bodo take deportacije izvajali ob konsenzu drugih držav, na primer na podlagi administrativnih dogovorov. V primeru, da takih dogovorov ne bi uspeli doseči, bodo migranti vseeno deportirani, in sicer v Avstrijo.

Merklova je po poročanju dpa dogovor ocenila dober kompromis. Z vzpostavitvijo tranzitnih centrov, pa tudi s sodelovanjem z zavezniki v EU na področju migracij, bo imela Nemčija dobro migracijsko politiko tako na ravni države kot na ravni EU, je po zaključku pogovorov novinarjem dejala Merklova.

Ali bodo dogovor potrdili tudi Socialni demokrati (SPD), tretja koalicijska partnerica v nemški vladi, po poročanju dpa še ni jasno. Nemška tiskovna agencija navaja poročanje časnika Bild, da v SPD predloga ne zavračajo. Ti se bodo sestali še nocoj.

Potem ko je Seehofer danes ponudil odstop, je sodelovanje unije v bundestagu in s tem tudi velike vladajoče koalicije, v kateri so še nemški socialdemokrati, postavljeno pod vprašaj.

Nemška kanclerka je danes popoldan po srečanju poslanskih skupin unije menila, da je "skupna usoda vredna vseh prizadevanj za dosego dogovora". Podobne tone so ubrali tudi v CSU, še navaja dpa.

Merklova in Seehofer se razhajata glede migrantske politike. Seehofer je velik kritik velikodušne politike Merklove do migrantov. Prav tako ni zadovoljen s tem, kar je nemška kanclerka dosegla glede migracij na nedavnem vrhu Evropske unije.

Voditelji držav EU so se na vrhu v Bruslju namreč dogovorili za vzpostavitev "nadzorovanih centrov" za migrante v članicah unije po načelu prostovoljnosti ter centrov za migrante zunaj EU, verjetno na severu Afrike. Merklova je tudi dosegla dvostranske dogovore z več članicami EU o sprejemu v Nemčiji zavrnjenih prosilcev za azil. Nemški notranji minister na drugi strani zagovarja ostrejšo nemško migrantsko politiko ter da bi Nemčija že na svojih mejah zavračala migrante, ki so se registrirali že v kateri drugi članici EU.