c S

DZ bo na izredni seji ustanovil tri parlamentarna delovna telesa

03.07.2018 10:20 Ljubljana, 03. julija (STA) - Državni zbor se bo danes sestal na prvi izredni seji. Ustanovili bodo tri parlamentarna delovna telesa: odbor za zunanjo politiko zaradi tožbe proti Hrvaški, odbor za zadeve EU zaradi vključenosti DZ v proces sprejemanja odločitev na ravni EU in skupni odbor, ki bo lahko obravnaval druge nujne zadeve, kot prvo novelo zakona o zdravniški službi.

Narava teh odborov bo začasna, saj nameravajo, ko bodo jasni obrisi koalicije, na novo oblikovati delovna telesa in določiti vodstvene funkcije v njih. Za to imajo čas do 22. julija.

Na seji bodo ob ustanovitvi odborov tudi imenovali njihove predsednike in podpredsednike. V skladu z dogovorom vodij poslanskih skupin pri predsedniku DZ Mateju Toninu bo SDS zadržala vodenje mandatno-volilne komisije, LMŠ bo prevzela skupni odbor, SD odbor za zunanjo politiko, SMC pa odbor za zadeve EU. Podpredsednik v skupnem odboru bo iz Levice, v odboru za zadeve EU iz NSi, v mandatno-volilni komisiji iz SAB, v odboru za zunanjo politiko iz DeSUS in iz SNS, predstavnika narodnih skupnosti pa bosta imela podpredsednika v odboru za zadeve EU.