c S

Nismo edina država, katere bojna enota ni opravila preizkusa

02.07.2018 13:40 Ljubljana, 02. julija (STA) - Ministrica za obrambo Andreja Katič je za STA izrazila zadovoljstvo, da je bataljonska bojna skupina uspešno prestala preverjanje pripravljenosti za bojno delovanje. "Zdaj se lahko lotimo ostalih nalog," je dejala. To, da skupina preizkusa ni opravila že februarja, po njenih besedah ni nič usodnega, "saj nismo prva država, kjer se je to zgodilo".

Katičeva sicer poročilo ocenjevalne skupine, ki je preverjala pripravljenost bataljonske skupine 72. brigade, še pričakuje, zato o podrobnostih še ne more govoriti. Ga bo pa prebrala z zanimanjem, saj želi videti, v katerih delih je skupina izboljšala oceno svojo usposobljenosti in kje je treba narediti še kaj, za njeno dobro delovanje v prihodnje. Poročilo jo zanima tudi zato, ker se želi prepričati, v kolikšni meri so na izboljšanje pripravljenosti skupine vplivale zamenjave na čelu Generalštaba Slovenske vojske (SV) in same skupine, je dejala.

Pripravljenost bataljonske bojne skupine je ocenjevalna skupina preverjala že februarja, a je takrat ugotovila, da je ta nezadostna, kar je naletelo na precejšen odmev v javnosti. Ministrica verjame, da je ta načet ugled zdaj v javnosti popravljen.

Ni pa februarski neuspeh po njeni oceni prinesel kakšnih negativnih učinkov na ugled SV znotraj same zveze Nato. "Nismo prva država, ki je takrat imela tak rezultat. Prav tako se bo to verjetno dogajalo tudi v prihodnje v različnih državah zaveznicah," je dejala. Po njenih besedah spodleteli preizkus ni bil obravnavan nikjer znotraj Nata, saj je to stvar vsake države posameznice ne zavezništva.

Bataljonska bojna skupina je namreč v petek uspešno končala usposabljanje in na preverjanju bojne pripravljenosti dosegla oceno, da je pripravljena za bojno delovanje. Preverjanje je potekalo po metodi, standardih in merilih Nata, opravili pa so ga ocenjevalci SV, ki sta jih spremljala častnika iz Natovega poveljstva v Izmirju. "Vsa področja so bila ocenjena z oceno pripravljeni za bojno delovanje," so v petek sporočili z ministrstva za obrambo.

Manj uspešna je bila enota februarja, ko je dobila oceno nepripravljena za bojevanje. Neuspeh je takrat v javnosti zelo odmeval, burni so bili tudi odzivi v politiki. Predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor ter predsednik vlade Miro Cerar sta od ministrice Katičeve zahtevala poročilo o ukrepih za dodatno usposabljanje bataljonske bojne skupine. Neuspeh preverjanja je med drugim odnesel takratnega načelnika generalštaba SV Andreja Ostermana. Novi načelnik generalštaba SV Alan Geder pa je sredi marca zamenjal poveljnika 72. brigade. Njeno vodenje je prevzel polkovnik Uroš Paternus.