c S

Župnija Ljubljana - Šentvid pripravljena šentviško pokopališče dati v najem ali ustanoviti trajno služnost

02.07.2018 05:17 Ljubljana, 29. junija (STA) - Župnija Ljubljana - Šentvid je upravni enoti posredovala vlogo, v kateri predlaga sporazumno ureditev razmerja na šentviškem pokopališču. Pripravljena je na sklenitev najemne pogodbe s pravico graditi ali ustanoviti trajno služnost, so danes sporočili iz Društva Blaž Potočnikova čitalnica.

Šentviška lokalna skupnost, tamkajšnja župnija in Društvo Blaž Potočnikova čitalnica namreč nasprotujejo nameri Mestne občine Ljubljana (Mol), da pokopališče postane last občine, proti čemur so začeli zbirati tudi podpise. A je ljubljanski župan Zoran Janković napovedal, da bo občina nadaljevala z razlastitvenim postopkom šentviškega pokopališča.

Vpleteni strani si namreč različno razlagata zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti iz leta 2016, ki občinam, ki niso lastnice pokopališča ali nimajo urejene razpolagalne pravice, nalaga, naj v desetih letih zagotovijo izvajanje pokopališke dejavnosti, in sicer tako, da je občina ali oseba javnega prava upraviteljica pokopališča. Na Molu si slednje razlagajo tako, da zakon občinam nalaga, da morajo do leta 2026 postati lastnice pokopališč.

Slednjemu pa ne pritrjujejo na ministrstvu za gospodarstvo, kjer pravijo, da občinam ni treba postati lastnik pokopališča, ampak je mogoč tudi najem.

Iz Društva Blaž Potočnikova čitalnica so danes sporočili, da je župnija Ljubljana - Šentvid po svoji pooblaščenki Upravni enoti Ljubljana že posredovala vlogo, v kateri predlaga sporazumno ureditev razmerja. "Župnija je pripravljena na sklenitev najemne pogodbe s pravico graditi, ki bi se lahko vpisala v zemljiško knjigo, oziroma celo na ustanovitev trajne služnosti, kar vse bi omogočilo Mestni občini Ljubljana, da učinkovito upravlja župnijsko pokopališče," so zapisali.

Dodali so, da bi tako pokopališče lahko tudi po več stoletjih ostalo v lasti župnije, kar da je želja vseh župljanov.