c S

Sodišče v Celovcu obsodilo člana HDZ zaradi nacističnega pozdrava

02.07.2018 06:15 Zagreb/Celovec, 29. junija (STA) - Deželno sodišče v Celovcu je 67-letnega člana hrvaška vladajoče stranke HDZ Anđelka Bosančića danes obsodilo na pogojno kazen 15 mesecev zapora, ker je na spominski slovesnosti v Pliberku 12. maja izvedel nacistični pozdrav. Sodišče je danes podobnih obtožbo oprostilo 79-letnega Hrvata, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Bosančić je eden šestih Hrvatov, ki so jih tako kot slovenskega državljana prijeli zaradi poveličevanja nacizma na letošnjem hrvaškem shodu, ki je potekal 12. maja na Pliberškem polju v spomin na žrtve povojnih pobojev. V minulem tednu so bili štirje Hrvati na sodišču v Celovcu že obsojeni na pogojne kazni med 15 in 18 mesecev zapora.

Bosančić je danes pred sodnikom ponovil, da je bil dolgoletni županijski svetnik HDZ ter da je na spominsko slovesnost prispel kot uradni predstavnik svoje občine Dugopolje pri Splitu, ki je tudi financirala njegovo pot. Na sojenju so predvajali video posnetek, na katerem je bilo videti Bosančića z dvignjeno roko v nacistični pozdrav.

Obsojenec je pojasnil, da je med slovesnostjo slišal hrvaško patriotsko pesem ter je v stanju velike evforije dvignil roko, ne da bi nameraval poveličevati nacizem. Obžaloval je incident in se je pokesal, a je sodišče odločilo, da bo šel v zapor za 15 mesecev, če bo v naslednjih treh letih ponovil kaznivo dejanje, navaja APA.

Edini izmed na Pliberškem polju prijetih Hrvatov, ki je bil oproščen obtožb, je 79-letnik, za katerega danes ni bilo soglasja v sodnem senatu, ali je dvignil roko v nacistični pozdrav ali pa je samo pomahal znancem. Oprostili so ga obtožb o poveličevanju nacističnega režima, čeprav je tudi sam danes dejal, da je njegovo dvignjeno roko bilo mogoče dojeti kot nacistični pozdrav.

Avstrijski uradniki, ki so bili priče dogodka, so ocenili, da je šlo za prikriti nacistični pozdrav. Med drugim so dejali, da je veliko udeležencev letošnje žalne slovesnosti izvajalo prepovedane nacistične pozdrave ne da bi jih policisti opazili.

Današnji sodbi še nista pravnomočni, je še poročala APA. Za pričakovati je, da se bodo iz HDZ odzvali, če bo sodba proti Bosančiću postala tudi pravnomočna.