c S

Pentagon preučuje umik ameriških sil iz Nemčije

02.07.2018 06:03 Washington, 30. junija (STA) - Ameriško obrambno ministrstvo preučuje stroške premestitve ali umika ameriških sil iz Nemčije, kjer imajo ZDA svoj največji kontingent zunaj države, je v petek poročal Washington Post. V Pentagonu so načrtovanje umika zanikali.

Med možnostmi, ki jih preučujejo, je vrnitev večjega dela kontingenta, ki ga sestavlja okoli 35.000 aktivnih pripadnikov vojske, v domovino. Preučujejo pa tudi premestitev celotnega ali dela kontingenta na Poljsko, ki velja za politično zaveznico ameriškega predsednika Donalda Trumpa, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju Washington Posta, ki se sklicuje na neimenovane vire, gre zaenkrat zgolj za notranjo analizo možnosti.

V svetu Bele hiše za nacionalno varnost so zanikali, da bi naročili takšno študijo. Načrtovanje umika sil iz Nemčije je zanikal tudi tiskovni predstavnik Pentagona Eric Pahon. "Pentagon redno preverja položaj sil in analizira stroške," je sporočil.

"Nemčija gosti največji ameriški kontingent v Evropi - ostajamo globoko zavezani skupnim vrednotam in tesnim odnosom med našima državama. Ostajamo polno zavezani naši zaveznici v Natu in celotnemu zavezništvu," je poudaril Pahon.

Trump je sicer o umiku ali premestitvi sil iz Nemčije že razpravljal z vojaškimi poveljniki, kar je vzbudilo skrb med evropskimi članicami Nata.

Moti ga tudi, da večina evropskih zaveznic ne izpolnjuje dogovora, da bodo svoje obrambne proračune do leta 2024 povečale na dva odstotka BDP. K temu jih bo verjetno znova pozval na vrhu Nata 11. in 12. julija v Bruslju. Nemčija je sicer že sporočila, da tega cilja ne bo izpolnila, medtem ko ga je Poljska že.

Ameriške sile so v Nemčiji že od druge svetovne vojne, predstavljajo pa bazo za operacije ZDA v Afriki in Bližnjem vzhodu.