c S

Gederjev ukaz o izplačilu povečanega obsega dela pripadnikom SV začne veljati danes

02.07.2018 06:53 Ljubljana, 01. julija (STA) - Ukaz o izplačilu povečanega obsega dela in delovnih obremenitev po 59. členu zakona o službi v Slovenski vojski (SV), ki ga je izdal načelnik generalštaba SV Alan Geder v začetku tega meseca, začne veljati danes. V skladu s sklepom vlade to pomeni 19-odstotno zvišanje osnovnih plač, ki ga bodo pripadniki SV opazili na septembrskih plačilnih listih.

"Ker je SV kadrovsko podhranjena in ker se obseg nalog pripadnikov vojske ni spremenil, so obstoječi pripadniki bolj obremenjeni. Zato so tudi upravičeni do dodatnega izplačila," je za STA povedal predstavnik za odnose z javnostmi SV Simon Korez.

Številčno stanje stalne sestave SV je namreč doseglo spodnjo kritično mejo glede na določila srednjeročnega obrambnega programa. V SV je trenutno 6727 pripadnikov, torej jih manjka že skoraj 1000. "Trenutno nespremenjen obseg del in nalog SV opravlja bistveno manj pripadnic ter pripadnikov, ki so zato toliko bolj obremenjeni," so v začetku meseca povedali na ministrstvu.

Po Korezovih besedah bodo do dodatka upravičeni vsi pripadniki SV, razen tistih, ki delujejo v mednarodnem okolju, saj jih obvezujejo drugačne pogodbe. Dodatek ne bo pripadal niti tistim, ki so odsotni zaradi varstva otrok, bolezni in podobno, tistim, ki so na izobraževanjih, ter pripadnikom športne enote. Slednja namreč ni operativna enota SV, vendar ima poseben status.