c S

Tisoči po ZDA protestirali proti ločevanju družin migrantov

02.07.2018 06:52 Washington, 01. julija (STA) - Več deset tisoč ljudi se je po vsej ZDA v soboto udeležilo več sto večjih in manjših protestov proti priseljenski politiki predsednika Donalda Trumpa. Zahtevali so takojšnjo združitev družin migrantov, ločenih na meji z Mehiko.

Demonstracije - ki so jih napovedali okoli 630 v 50 zveznih državah - so potekale pod geslom Družine morajo ostati skupaj. V prestolnici Washington so se demonstranti množično zbrali v parku poleg Bele hiše, nato pa odpravili proti kongresu.

Množično so se protestov udeležili tudi v Bostonu, Chicagu, Los Angelesu, New Yorku in Portlandu. Med protestniki so bile tudi znane osebnosti, v Washingtonu Alicia Keys in Lin-Manuel Miranda, John Legend pa v Los Angelesu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preko zvočnikov je bilo slišati pozive svojcev k vrnitvi otrok. Tako je neka Brazilka povedala, da je minilo že devet mesecev, odkar so jo ločili od njenega sina. "Sramota, sramota!" so odgovorili protestniki, zbrani na temperaturi več kot 33 stopinj Celzija.

Ameriški predsednik njihovih pozivov ni mogel slišati, ker ga ta konec tedna ni v prestolnici, saj igra golf v Bedminstru blizu New Yorka. Protestniki so se zbrali tudi tam in sicer ob cesti, ki pelje v golf klub. Na transparentih je bilo med drugim mogoče videti napis: "Prosilci za azil niso kriminalci".

Trump je svojo politiko branil na Twitterju, češ da je tiste, ki nezakonito vstopijo v državo, treba takoj vrniti v njihove domovine, ne pa leta porabiti za pravniške manevre. Ocenil je, da so ameriški zakoni najbolj neumni na svetu ter poudaril, da želijo republikanci močne meje in nočejo kriminala, demokrati pa odprte meje in so slabi glede kriminala.

V mehiškem obmejnem mestu Ciudad Juarez je protestiralo kakih 50 aktivistov ter nato odkorakalo na mednarodni most, kjer so s transparenti protestirali proti Trumpovemu načrtu za gradnjo zidu na meji z Mehiko ter militarizacijo območja.

To niso bili prvi protesti te vrste. Že v četrtek so oblasti pridržale 600 žensk, med njimi igralko Susan Sarandon, ki so proti imigracijski politiki zavzele senatno pisarniško zgradbo Hart.

Trump je sicer konec junija pod pritiskom javnosti prekinil s politiko ločevanja migrantskih družin, vendar še vedno okoli 2000 otrok, ki so jih oblasti staršem odvzele, potem ko so nezakonito prišli v ZDA, čaka na združitev s starši. Otroke so namestili po celotnih ZDA, pogosto več tisoč kilometrov stran od priporov, kjer so zaradi ilegalnega prihoda zaprti njihovi starši.

Zvezni sodnik v San Diegu je oblastem dal 30 dni časa, da družine združijo, v primeru otrok, mlajših od pet let, pa imajo za to dva tedna časa.

Trumpova vlada je medtem napovedala, da bodo v prihodnje celotne družine namestili v pripore, kar je sprožilo proteste demokratov in tudi dela republikancev.

V skladu s sodno odločitvijo iz leta 1997 sicer otrok migrantov v priporu ne smejo zadrževati več kot 20 dni, medtem ko postopki proti ilegalnim priseljencem v ZDA pogosto trajajo mesece ali celo leta. Pravosodno ministrstvo je zato v petek od zveznih sodnih oblasti zahtevalo spremembo omenjene sodne odločitve.