c S

V Mehiki dan pred volitvami ubili novinarja

02.07.2018 06:49 Ciudad de Mexico, 01. julija (STA) - Dan pred splošnimi volitvami v Mehiki je bil v soboto zvečer na vzhodu države ubit novinar, že šesti letos. Novinar Jose Guadalupe Chan je bil v baru v kraju Felipe Carrillo Puerto, ko ga je neznanec ustrelil, so sporočili iz urada tožilca zvezne države Quintana Roo.

Priča je povedala, da je neznanec stopil v bar, se približal 35-letnemu novinarju in vanj trikrat ustrelil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novinar je delal za spletni časnik Playa News, ki pokriva lokalno dogajanje v turističnem območju Riviera Maya blizu znanega obmorskega letovišča Cancun. V zadnjem članku je v petek pisal o umoru privrženca vladajoče Institucionalne revolucionarne stranke (PRI) predsednika države Enriqueja Pene Niete v bližnjem mestu.

Po podatkih visokega komisarja za človekove pravice v Mehiki je v zadnjih tednih novinar dobil več groženj s smrtjo. Direktor spletnega časnika Ruben Pat pa je za AFP povedal, da je novinar - poročen oče dveh hčerk - zaradi groženj oblasti prosil za zaščito, a brez uspeha.

Mehika je ena najbolj nevarnih držav na svetu za novinarje. Lani je bilo tam ubitih najmanj 11 novinarjev, od leta 2000 pa že več kot 100, kažejo podatki združenj za pravico do svobode izražanja.

Tudi kampanjo pred današnjimi predsedniškimi, parlamentarnimi in lokalnimi volitvami je zaznamovalo eno najhujših političnih nasilij v zadnjih desetletjih. V desetih mesecih od začetka vložitve kandidatur je bilo ubitih 136 politikov, med njimi tudi več deset kandidatov, navaja AFP.

Država ima visoko stopnjo kriminala, v nasilju, ki je povezano z mamilarskimi tolpami, pa je bilo samo lani ubitih 29.000 ljudi.

Ob predsedniku države bo danes 88 milijonov volivcev izbiralo tudi 500 poslancev spodnjega doma parlamenta in 128 senatorjev ter lokalne predstavnike, med drugim kongrese in župane 30 zveznih držav. Na teh največjih volitvah v zgodovini države morajo skupno zapolniti kar 18.000 mest.

Volišča bodo odprta danes od 15. ure do ponedeljka do 3. ure po srednjeevropskem času. Delne uradne izide je pričakovati nekaj ur kasneje.

Na predsedniških volitvah se med štirimi kandidati zmaga obeta levemu populistu Andresu Manuelu Lopezu Obradorju, znanemu kot AMLO, bivšemu županu prestolnice, ki med drugim obljublja odpravo korupcije. Dobro kaže tudi njegovemu gibanju Morena. V primeru njihove zmage se bo končalo skoraj stoletje dolga vladavina dveh strank - PRI in konservativne Stranke nacionalne akcije (PAN). Ljudje so jezni zaradi slabega gospodarskega stanja ter razširjene korupcije in kriminala.