c S

Ta teden v parlamentu: Prva izredna seja v novem sklicu

02.07.2018 06:48 Ljubljana, 01. julija (STA) - Poslanci novega sklica se bodo prvič v tem mandatu sestali na izredni seji. Na njej bodo ustanovili tri parlamentarna delovna telesa, med njimi začasni skupni odbor. Njegova prva naloga bo obravnava novele zakona o zdravniški službi. Prihodnji teden bo zasedal tudi državni svet.

Na izredni seji ustanovitev treh začasnih parlamentarnih odborov

Na torkovi izredni seji, prvi v tem sklicu državnega zbora, bodo poslanci ustanovili tri delovna telesa. Poleg že ustanovljene mandatno-volilne komisije bo v DZ od torka naprej deloval še odbor za zunanjo politiko zaradi tožbe proti Hrvaški, odbor za zadeve EU, ki ga potrebujejo zaradi vključenosti DZ v proces sprejemanja odločitev na ravni EU, in skupni odbor, na katerem bodo lahko obravnavali vse zadeve.

Narava teh odborov bo začasna, saj nameravajo, ko bodo jasni obrisi koalicije, na novo oblikovati delovna telesa in določiti vodstvene funkcije v njih. Za to imajo čas do 22. julija.

Na seji bodo ob ustanovitvi odborov tudi imenovali njihove predsednike in podpredsednike. V skladu z dogovorom vodij poslanskih skupin pri predsedniku DZ Mateju Toninu bo SDS zadržala vodenje mandatno-volilne komisije, LMŠ bo prevzela skupni odbor, SD odbor za zunanjo politiko, SMC pa odbor za zadeve EU. Podpredsednik v skupnem odboru bo iz Levice, v odboru za zadeve EU iz NSi, v mandatno-volilni komisiji iz SAB, v odboru za zunanjo politiko iz DeSUS in iz SNS, predstavnika narodnih skupnosti pa bosta imela podpredsednika v odboru za zadeve EU.

Kdo od poslancev bo prevzel katero od teh funkcij, še ni znano, saj imajo poslanske skupine do ponedeljka čas, da sporočijo svoje predloge.

"Superodbor" najprej o noveli zakona o zdravniški službi

Prva naloga novega parlamentarnega "superodbora" bo obravnava novele zakona o zdravniški službi, za katero je kolegij predsednika DZ soglasno sklenil, da se obravnava po nujnem postopku. Kdaj bo odbor sklican, še ni znano, saj ga morajo najprej ustanoviti, bi pa lahko spričo opozoril o nujnosti sprejema novele zasedal že v prihodnjem tednu.

Predlog novele je minuli teden na dopisni seji seji sprejela vlada, ki opravlja tekoče posle, odpravlja pa nekatere ovire pri zaposlovanju tujih zdravnikov specialistov v Sloveniji. S sprejetjem novele se vladi mudi zaradi razmer na otroški kardiologiji ljubljanske pediatrične klinike. Tam bodo namreč v kratkem ostali brez še zadnjega kardiologa, prav tako nimajo več otroškega srčnega kirurga.

Na Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni so se sicer uspeli dogovoriti za sodelovanje z dvema ameriškima strokovnjakoma, a ker nista iz EU, je potrebna sprememba zakonodaje, ki bo olajšala njun prihod. Po predlogu novele bo minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo lahko zdravniki specialisti, ki imajo pridobljeno poklicno kvalifikacijo v tretji državi in imajo posebno strokovno znanje, opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji.

Državni svetniki o vložitvi novele zakona o stvarnem premoženju države in občin

Zasedali bodo tudi državni svetniki, ki bodo v sredo odločili, ali bodo v parlamentarno proceduro vložili novelo zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti. Nekateri svetniki namreč opozarjajo, da lokalne skupnosti ne morejo dopolnjevati in sprejemati novih načrtov ravnanja s stvarnim premoženjem, če postopkov niso začele pred uveljavitvijo novega zakona marca letos. Zato bi jim morali to omogočiti brez prehodnega obdobja, poudarjajo.

Državni svetniki bodo med drugim razpravljali tudi o prihodnosti skupne kmetijske politike EU po letu 2020 ter dali mnenje k letnemu poročilu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Časovnica dogajanja v parlamentu

PONEDELJEK, 2. 7.

12.30 seja komisije DS za državno ureditev, na kateri bodo obravnavali pobudo za sprejem novele zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti http://www.ds-rs.si/sites/default/files/dokumenti/653-12.skl_skupna_seja_z_is_lokalcev.pdf

TOREK, 3. 7.

12.00 izredna seja DZ, na kateri bodo obravnavali predlog odloka o ustanovitvi in nalogah delovnih teles DZ ter predlog sklepa o imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ ter o razrešitvi podpredsednice in imenovanju podpredsednika mandatno-volilne komisije https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VIII&type=sej&uid=F74D19CBCB96F2A5C12582BB00333458

13.30 izredna seja komisije DS za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, na kateri bodo obravnavali mnenje k predlogu zakona o dopolnitvah zakona o zdravniški službi http://www.ds-rs.si/sites/default/files/dokumenti/658-2izr.skl_.pdf

SREDA, 4. 7.

12.00 seja DS, na kateri bodo obravnavali pobude in vprašanja državnih svetnic in svetnikov, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič, direktorica Generalnega direktorata Evropske komisije za regionalno in mestno politiko Vittoria Alliata di Villafranca ter vodja sekcije za Slovenijo v generalnem direktoratu Evropske komisije za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje Jean Luc Stephany pa bodo predstavili predlog Evropske komisije za politiko regionalnega razvoja in kohezije v obdobju 2021-2027 http://www.ds-rs.si/sites/default/files/dokumenti/sklic_9_seje_ds_p.pdf

PETEK, 6. 7.

11.00 seja komisije DS za kulturo, znanost, šolstvo in šport, na kateri bodo obravnavali problematiko razmer v naravoslovnem muzealstvu - položaj Prirodoslovnega muzeja Slovenije http://www.ds-rs.si/sites/default/files/dokumenti/655_05sklic.pdf