c S

V Iraku usmrtili 12 džihadistov, obsojenih na smrt

29.06.2018 11:45 Bagdad, 29. junija (STA) - Na ukaz iraškega premierja Hajderja al Abadija so v četrtek usmrtili 12 džihadistov, ki so bili obsojeni na smrt, so danes sporočili iz urada premierja. Usmrtitve je ukazal kmalu potem, ko je skrajna skupina Islamska država (IS) ubila osem svojih ujetnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Abadi je med drugim ukazal takojšnjo izvedbo smrtnih kazni več sto obsojenih džihadistov, katerih pritožbene postopke so končani. Obljubil je, da se bo maščeval IS zaradi usmrtitve osmih ujetnikov, katerih trupla so ta teden našli ob avtocesti severno od Bagdada.

"Naše varnostne in vojaške sile se bodo s silo maščevale tej teroristični celici," je dejal Abadi vojaškim poveljnikom in ministrom.

V uradu premierja v sporočilu sicer niso pojasnili, kako so usmrtili obsojence, a običajno s terorizmom povezane obsojence obesijo, pojasnjuje AFP.

V Iraku so na smrt zaradi članstva v IS obsodili že več kot 300 ljudi, med njimi okoli 100 tujk, več sto drugih pa so obsodili na dosmrtni zapor. Irak je decembra lani razglasil zmago nas IS, vendar džihadistov še niso pregnali iz države, saj se skrivajo na bolj odročnih predelih, kjer še vedno izvajajo napade.