c S

V Gruziji Sakašvilija v odsotnosti obsodili na šest let zapora

29.06.2018 08:57 Tbilisi, 29. junija (STA) - Gruzijsko sodišče je v četrtek v odsotnosti obsodilo nekdanjega predsednika države Mihaila Sakašvilija na šest let zaporne kazni zaradi zlorabe položaja. V času, ko je bil na oblasti, je namreč pomagal pri organizaciji napada na opozicijskega politika, je v četrtek poročala gruzijska državna televizija.

Sodišče v Tbilisiju je odločilo, da je Sakašvili prekoračil svoja pooblastila, ko je pomagal pri organizaciji napada. Na večletne zaporne kazni so obsodili tudi druge obtožence, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Sakašvili je bil od leta 2004 do 2013 predsednik te nekdanje sovjetske republike. Po svojem drugem mandatu je zapustil državo in prejel državljanstvo Ukrajine, kjer je bil prav tako dejaven v politiki. Ob tem pa je izgubil gruzijsko državljanstvo. Nedavno je ostal tudi brez ukrajinskega državljanstva, saj so mu ga po sporu s Kijevom odvzeli. 50-letnik trenutno živi na Nizozemskem.

Gruzijsko sodišče je sicer Sakašvilija v začetku leta v drugem primeru obsodilo že na tri leta zaporne kazni, prav tako zaradi zlorabe položaja.