c S

Ladja Lifeline v okviru preiskave sodeluje z Malto

29.06.2018 07:30 Valletta, 28. junija (STA) - Posadka ladje nemške nevladne organizacije Lifeline, ki je v sredo zvečer z več kot 230 migranti na krovu vplula v pristanišče na Malti, sodeluje z malteškimi oblastmi pri preiskavi domnevnega nezakonitega delovanja. Osmim državam, ki bodo prevzele del migrantov z ladje, pa se je danes pridružila še Norveška.

Soustanovitelj nemške nevladne organizacije Mission Lifeline Axel Steier je povedal, da je policija kapitana ladje v okviru preiskave domnevnega kršenja mednarodnega prava zaslišala že v sredo zvečer, na policijski postaji pa se je zglasil tudi danes, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kapitana Claus-Petra Reischa bodo predvidoma v ponedeljek obtožili zaradi kršenja pravil registracije ladje, je danes za nemško tiskovno agencijo dpa dejal njegov pravni zastopnik Neil Falzon. Dodal je, da bodo storili vse v njihovi moči, da pojasnijo zadevo in zagotovijo, da nevladne organizacije ne bodo tarče zaradi reševanja ljudi na morju.

Tudi tiskovni predstavnik malteškega premierja Josepha Muscata je danes potrdil obtožbo, a ni podal podrobnosti.

Ladja je namreč plula pod nizozemsko zastavo, a Nizozemska nima podatkov o registraciji te ladje.

Steier je danes še povedal, da meni, da je bil na ladji "zelo, zelo velik odstotek" migrantov, ki ustrezajo pogojem za dodelitev azila v Evropski uniji.

Malteške oblasti so medtem sporočile, da je večina rešenih migrantov Sudancev, med njimi pa so tudi Eritrejci, Somalci in državljani držav Zahodne Afrike, navaja AFP.

Predstavnica notranjega ministrstva Roberta Buhagiar je dodala, da so nekaj migrantov ob vplutju prepeljali v bolnišnico na zdravljenje, ostale pa v sprejemni center v bližini Vallette.

Muscat je danes sporočil, da bo poleg Malte, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Portugalske, Irske, Belgije in Francije del migrantov z ladje prevzela tudi Norveška in se ji za to zahvalil, poroča dpa.

Buhagiarjeva je pojasnila, da v prihodnjih dneh pričakujejo predstavnike omenjenih držav, s katerimi se bodo uskladili o predaji migrantov.

Ladja je pred tednom dni v Sredozemskem morju rešila več kot 230 migrantov, med njimi otroke in nosečnico, a sta ji Malta in Italija sprva prepovedali vplutje. Malta ji je vplutje dovolila šele po tem, ko je več članic EU izrazilo pripravljenost, da sprejmejo del migrantov z ladje.

Več držav EU ladji očita nezakonito delovanje, ko je 21. junija rešila migrante iz morja in jih nato ni želela predati libijski obalni straži.

Organizacija Mission Lifeline je obtožbe večkrat zavrnila, rekoč da bi bila predaja migrantov libijski obalni straži neskladna z ženevsko konvencijo o statusu beguncev in tako zločin. Obtožbe je zavrnila tudi posadka, ki je sporočila, da je delovala v skladu z mednarodnim pravom, ki prepoveduje vračanje prosilcev za azil v države, kjer jim grozi preganjanje.