c S

ZDA v letošnjem poročilu o trgovini z ljudmi opozarjajo na odvzemanje otrok staršem

29.06.2018 07:46 Washington, 29. junija (STA) - Ameriški State Department v rednem letnem poročilu o trgovini z ljudmi po svetu med drugim opozarja, da so otroci, ki jih vzamejo staršem in predajo ustanovam, izpostavljeni večjemu tveganju, da postanejo žrtve trgovine z ljudmi. Zaradi politike sedanje vlade ZDA so na meji z Mehiko v dveh mesecih ločili 2300 družin.

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo, ki je predstavil poročilo ob prisotnosti svetovalke predsednika ZDA Ivanke Trump, se je umaknil pred novinarji brez komentarja, pred tem pa je zagotovil, da je ameriška zaveza boja proti trgovini z ljudmi neverjetno trdna. Trumpova hči je podelila priznanja tistim, ki so pomagali v boju proti trgovini z osebami, govorila pa ni.

Poročilo State Departmenta pravi, da je lahko odvzem otroka družini le ukrep v skrajnem primeru in začasne narave. "Otroci v vladnih ustanovah postanejo lahke tarče trgovcev z osebami zaradi fizičnih in psiholoških posledic bivanja v takih ustanovah, še posebej, če je regulativni nadzor vlade slab," piše v poročilu. Ameriška vlada nima ustrezne evidence o okrog 2000 otrocih, ki so jih odvzeli staršem.

Skupine za človekove pravice so ob tem svetovale vlado, naj bere in upošteva lastno poročilo. "State Department si zasluži pohvalo za celovito razgalitev grozot institucionalizacije otrok. Zato pozivamo ministrstvo za domovinsko varnost in Belo hišo, naj si poročilo prebereta v luči svojih postopkov s prosilci za azil in drugimi, ki želijo vstopiti v ZDA," je sporočil predstavnik Human Rihts Watch John Sifton.

Neimenovani uradnik State Departmenta je neskladje s tem, kar vlada pridiga in kar počne, pojasnil, da poročilo o trgovini z osebami pokriva obdobje od 1. aprila 2017 do konca marca letos. Trumpova vlada je svojo politiko ločevanja otrok od staršev začela šele maja letos.

Poročilo State Departmenta države razvršča v tri skupine. ZDA so skupaj s Slovenijo v prvi skupini držav, ki dobro delajo na področju boja proti trgovini z ljudmi. Iz druge v tretjo skupino je tokrat padel Mjanmar, ki se je znašel v družbi Kitajske, Severne Koreje in Irana. Uvrstitev v to skupino lahko pomeni zanikanje ameriške pomoči, ki ni človekoljubna, lahko pa se uvedejo tudi sankcije, ki se jim predsednik ZDA lahko odpove.