c S

Bruselj s podporo podjetjem za lažje uveljavljanje inovacij

28.06.2018 14:47 Bruselj, 28. junija (STA) - Evropska unija bo 242 malim in srednje velikim podjetij iz 30 držav namenila 12 milijonov evrov podpore, da bodo svoje inovacije lažje uveljavila na trgu. Vsako podjetje bo v okviru prve faze instrumenta prejelo 50.000 evrov za pripravo študij izvedljivosti. Med izbranimi podjetji sta tudi podjetji Comcom in Cosylab iz Slovenije.

Kot so danes sporočili iz Evropske komisije, bodo prejemniki poleg sredstev deležni tudi usposabljanja in storitev za pospeševanje podjetništva.

Večina podjetij, izbranih za financiranje, je dejavnih na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT), zdravja in inženiringa. Največ jih ima sedež v Španiji, Italiji in Franciji.

Instrument za mala in srednje velika podjetja je del pilotnega programa Evropskega sveta za inovacije, ki podpira vrhunske inovatorje, podjetnike, mala podjetja in znanstvenike, in sicer z možnostmi financiranja in storitvami pospeševanja.

Podjetja lahko v sklopu instrumenta, ki je financiran iz programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020, zaprosijo za podporo v dveh fazah, odvisno od stopnje razvoja inovacij.

V prvi fazi lahko vsak projekt prejme 50.000 evrov za izvedbo študij izvedljivosti, v drugi fazi pa od 0,5 do 2,5 milijona evrov za financiranje inovacijskih dejavnosti, kot so predstavitev, preskušanje, poskusno izvajanje in širitev dejavnosti.