c S

Britanska heteroseksualca dobila sodno bitko za sklenitev civilnega partnerstva

28.06.2018 10:02 London, 28. junija (STA) - Britanskih heteroseksualni par je v sredo dobil sodno bitko, da lahko sklene civilno partnerstvo, ki je sicer na Otoku namenjeno zgolj istospolnim parom. Tako bodo lahko odslej tudi drugi heteroseksualni pari sklenili tovrstno partnerstvo. Par je bil nad odločitvijo "navdušen".

41-letni Charles Keidan in 37-letna Rebecca Steinfeld, ki sta v dolgoletnem razmerju, a imata ideološke zadržke do poroke, sta trdila, da je omejevanje civilnega partnerstva na istospolne pare v nasprotju z zakonom o enakopravnosti. Na sodišču sta zahtevala, da se sklepanje tovrstnih partnerstev omogoči tudi heteroseksualnim parom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več nižjih sodišč je zavrnilo njuno zahtevo, vrhovno sodišče pa se je zdaj strinjalo z njima, da omejevanje civilnih partnerstev ni združljivo z njunimi človekovimi pravicami. S tem je namreč kršeno spoštovanje zasebnega in družinskega življenja, ki ga zagotavlja evropska konvencija o človekovih pravicah, je odločilo sodišče.

Akademika sta pred sodiščem dejala, da sta navdušena nad odločitvijo vrhovnega sodišča. "Danes sva korak bližje temu, da se civilna partnerstva omogočijo vsem, kar bo pravično in dobro za družine in otroke po vsej državi," je povedala Steinfeldova.

Peticijo v podporo njuni zahtevi je sicer podpisalo več kot 30.000 ljudi, navaja AFP.

Civilna partnerstva, ki pomenijo enake pravice in dolžnosti kot civilne poroke, so v Angliji uveljavili leta 2005. Leta 2014 so uvedli tudi istospolne poroke, pri čemer pa so civilna partnerstva ostala omejena na istospolne.

Nekatere druge države, med njimi tudi Francija in Nizozemska, so sklenitev civilnega partnerstva že doslej omogočale tako hetero- kot homoseksualcem.