c S

Zvezne države ZDA v tožbo proti Agenciji za zaščito okolja

28.06.2018 07:21 Washington, 28. junija (STA) - Skupina 11 ameriških zveznih držav na čelu z New Yorkom in območje prestolnice Washington je v sredo vložila tožbo proti zvezni Agenciji za zaščito okolja (EPA), ki jo trenutno vodi največji zagovornik onesnaževanja okolja in podnebja v zgodovini ZDA na tem položaju Scott Pruitt.

Razlogov za tožbo je veliko in proti Pruittu poteka že skoraj 20 različnih preiskav, tokratna tožba, vložena v Washingtonu, pa Pruitta obtožuje, da skuša nezakonito odpraviti omejitve na uporabo posebnih snovi, ki prispevajo k segrevanju ozračja.

To so fluoroogljikovodiki ali HFC, ki se uporabljajo med drugim v klimatskih napravah, hladilnikih, razpršilnikih in penah. Države trdijo, da je Pruitt 27. aprila prekršil obstoječi zakon o čistem zraku z ukrepom, ki odpravlja regulacije, sprejete leta 2015.

EPA je leta 2015 pod vodstvom, ki ga je resnično skrbelo čisto okolje, ugotovila, da bi omejena uporaba HFC lahko do leta 2020 zmanjšala letne izpuste toplogrednih plinov v ZDA za med 26 do 31 milijonov ton. 30 milijonov ton pomeni dovolj energije za 3,2 milijona stanovanj ali hiš.

Poleg New Yorka tožijo še Kalifornija, Delaware, Illinois, Massachusetts, Minnesota, New Jersey, Oregon, Pensilvanija, Vermont in država Washington.