c S

Dogovor Moskve in Washingtona za vrh Trump-Putin

28.06.2018 07:20 Moskva, 27. junija (STA) - Rusija in ZDA so se danes med srečanji ruskih predstavnikov s svetovalcem ameriškega predsednika za nacionalno varnost Johnom Boltonom v Moskvi dogovorile za kraj in čas prvega vrha med predsednikoma ZDA in Rusije Donaldom Trumpom in Vladimirjem Putinom. Srečala se bosta v tretji državi. Podrobnosti bodo razkrili v četrtek.

"Dosežen je bil dogovor o vrhu, o času in kraju. Voditelja se bosta sestala v tretji državi, zelo praktični tako za Rusijo kot ZDA," je povedal svetovalec ruskega predsednika Juri Ušakov po pogovoru z Boltonom in dodal, da bodo podrobnosti sporočili v četrtek. Dodal je, da bo vrh Trump-Putin "pomemben mednarodni dogodek letošnjega poletja", poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Bolton se je sicer danes za zaprtimi vrati srečal tudi s Putinom, pred tem pa z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in prvim namestnikom vodje ruskega varnostnega sveta Jurijem Averjanovim.

Putin je med rokovanjem z Boltonom pred kamerami izrazil upanje, da bo Boltonov obisk prispeval k izboljšanju odnosov med državama. Rusija si želi "obnoviti polne odnose na podlagi enakosti in medsebojnega spoštovanja", je dodal. Dejal je še, da si Rusija nikoli ni želela konfrontacije in da mu je žal, da odnosi med ZDA in Rusijo niso najboljši, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bolton je ob tem izpostavil pomen nadaljevanja dialoga med državama. Dejal je, da so se predsedniki držav in njihovi svetovalci kljub razlikam sestajali tudi v preteklosti. "Verjamem, da je bilo to dobro za obe državi, dobro za stabilnost v svetu in tako meni tudi predsednik Trump," je dodal.

"Zelo smo hvaležni za vašo vljudnost in prijaznost in se veselimo pogovorov, med drugim tudi o tem, kako tako uspešno gostite svetovno prvenstvo v nogometu," je Putinu še dejal Bolton. ZDA bodo namreč skupaj z Mehiko in Kanado nogometni mundial gostile leta 2026.

Predsednika obeh velikih sil se od začetka Trumpovega mandata januarja lani še nista srečala na vrhu, le ob robu mednarodnih srečanj, nazadnje novembra lani v Vietnamu. Daljši pogovor sta imela julija lani ob robu vrha skupine G20 v Hamburgu.

O morebitnem vrhu med ZDA in Rusijo se govori že od marca, ko je Trump v telefonskem pogovoru Putinu čestital za ponovno zmago na volitvah in ob tem predlagal srečanje v Beli hiši. Državi sta se sicer nato osredotočili na možnost srečanja v tretji državi.

Putin je 10. junija sporočil, da se je pripravljen srečati z ameriškim predsednikom in da bi do vrha lahko prišlo na Dunaju. Kot je poročal ameriški časnik Wall Street Journal, naj bi Putin avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza med obiskom na Dunaju v začetku meseca prosil za organizacijo vrha poleti v Avstriji. Finski predsednik Sauli Niinisto je sicer ta teden sporočil, da so vrh pripravljeni gostiti tudi Helsinki.

Bloomberg je pred tednom dni poročal, da predsednik ZDA srečanje z ruskim kolegom načrtuje med svojim obiskom v Evropi prihodnji mesec. Kot možnosti omenjajo srečanje pred vrhom Nata v Bruslju 11. julija ali po Trumpovem obisku v Veliki Britaniji 13. julija.

Odnosi med Moskvo in Washingtonom so zaradi sirskega konflikta, ukrajinske krize in obtožb o ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve leta 2016 na najnižji ravni od hladne vojne.