c S

Mednarodna skupnost razširila pooblastila OPCW

28.06.2018 07:22 Haag, 27. junija (STA) - Mednarodna skupnost je danes podprla predlog Velike Britanije in zahodnih zaveznikov, da okrepijo Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW) in razširijo njena pooblastila, da lahko imenuje odgovorne za kemične napade. Tako bo lahko OPCW med drugim navedel tudi krivce za domnevni kemični napad aprila v sirskem kraju Duma.

Predlog je podprlo 82 držav, nasprotovalo pa jih je 24, je sporočila britanska delegacija preko Twitterja.

Začetek izrednega zasedanja v Haagu je sicer v torek zaznamoval besedni boj Rusije, Sirije in Irana z Zahodom. Rusija in druge države so namreč podvomile v sposobnost, da bi lahko OPCW prišel do pravih zaključkov. Rusija pa je tudi dejala, da lahko omenjene odločitve sprejema le Varnostni svet ZN. Medtem so ZDA, Francija in Kanada označile njihove dvome kot taktiko zavlačevanja.

Po današnjem glasovanju so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v dvorani predstavniki držav začeli ploskati. Države pa so svoje odzive delile predvsem na Twitterju. Med drugim sta veselje nad izidom glasovanja izrazili Avstralija in Norveška.

Norveški veleposlanik Martin Sorby je pohvalil članice OPCW, da so sprejele odločilno in potrebno odločitev, da se razkrije krivce kemičnih napadov.

Britanska delegacija pa je na Twitterju objavila še sklep zasedanja, da bo sekretariat OPCW uredil vse potrebno, da bo lahko identificiral krivce za kemične napade v Siriji.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je na Twitterju v videu danes pohvalil številčno podporo razširitvi pooblastil po nedavnih kemičnih napadih v britanskem Salisburyju, Siriji in drugod. OPCW "ima pomembno dodatno moč, ne le da potrdi uporabo kemičnega orožja, ampak tudi da s prstom pokaže na organizacijo, državo, za katero misli, da je odgovorna in to je ključnega pomena, če želimo odvrniti od uporabe teh odvratnih orožij", je dodal.

Moskva je danes pred glasovanjem obtožila Veliko Britanijo, da manipulira z zavezniki. Londonu ni uspelo dokazati, da je Rusija odgovorna za napad na nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala v marcu v Salisbury, je tvitnilo rusko veleposlaništvo. Dodali so, da je London raje prepričal svoje zaveznike v kampanjo proti Rusiji, v katero so sedaj povlekli še OPCW.

Velika Britanija je v danes potrjenem predlogu želela skupaj z zahodnimi zavezniki doseči, da bi lahko OPCW imenoval tudi odgovorne za kemične napade, za kar do danes organizacija ni imela dovoljenja. Do lanskega novembra je sicer obstajal skupen odbor Združenih narodov in OPCW, ki je lahko imenoval krivce za napade, a odboru po vetu Rusije v Varnostnem svetu ZN niso podaljšali mandata.

Organizacija bo sicer kmalu predstavila svoje poročilo o domnevnem kemičnem napadu vladnih sil aprila v sirskem kraju Duma, kjer je bilo po informacijah reševalcev ubitih 40 ljudi.

Iz Slovenije se je zasedanja udeležil državni sekretar na zunanjem ministrstvu Andrej Logar, ki je v torek v svojem nagovoru med drugim izrazil nesprejemljivost večkratnega kršenja norm o prepovedi uporabe kemičnega orožja in obsodil uporabo kemičnega orožja. Ob tem je izrazil podporo Slovenije izvajanju konvencije o prepovedi kemičnega orožja in tehničnemu sekretariatu OPCW.